Vjerojatno nema tog mjesta na svijetu koje još nije otkrilo čari sladoleda. S druge strane, gelato je posebna priča – i to ona koju ne znaju ni mnogi koji su ga probali. Izgledaju gotovo isto, a mnogi čak misle kako je gelato samo talijanski naziv za sladoled, piše Punkufer. E, pa nije, a ako ste se i vi zapitali u čemu je razlika, evo odgovora.
I gelato i sladoled su kremasti, smrznuti deserti napravljeni od mliječnih proizvoda i šećera. Sladoled je još od davnina bio poslastica elita, da bi se u 19. stoljeću proširio i među ‘običnim ljudima’, kada je došlo do naglog razvoja mliječne industrije. Za gelato pak pouzdano znamo da je stigao nešto kasnije, i to iz Italije – premda se i danas vode rasprave oko toga je li stigao sa Sicilije ili iz Firence.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu