Znanstvenici poslali zabrinjavajući poruku o opasnom faktoru X

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2023. u 10:45
Foto: Pixabay

Zahvaljujući samom načinu djelovanja zaraznih bolesti, većina epidemija vjerojatno će nastati iz novog izvora.

Zemljino brzo odmrzavanje stavlja naše ekosustave i naše vlastito zdravlje pod čitav niz opasnosti, uključujući niz potencijalnih patogena koji su možda nekad izazivali kaos među našim precima.

Kako izvještava Pandora Dewan iz Newsweeka, znanstvenici su sve više zabrinuti da bi virusi uspješno probuđeni nakon desetaka tisuća godina, sačuvani u permafrostu, mogli biti znak gorih stvari koje dolaze.

“Postoji faktor X o kojem stvarno ne znamo puno”, rekla je stručnjakinja za zarazne bolesti s Umeå sveučilišta, Birgitta Evengård, prenosi Science Alert.

Koliko god takve buduće prijetnje bile spekulativne, ono što su istraživači otkrili posljednjih godina zahtijeva ozbiljno razmatranje poboljšanja nadzora i istraživanja potencijalnih prijelaza u Arktiku.

Zahvaljujući samom načinu djelovanja zaraznih bolesti, većina epidemija vjerojatno će nastati iz novog izvora, poput populacije divljih životinja. Studije su pokazale da se izbijanja zoonotskih bolesti povećavaju, kako po broju, tako i po raznolikosti, a smatra se da će smrtnost nastaviti rasti prosječno gotovo 10 posto svake godine.

Takve statistike čak ne uzimaju u obzir poraste uzrokovane katastrofalnim događajima poput COVID-19, koji se također očekuju s većom učestalošću kako se klima mijenja i ljudi prodiru u veću raznolikost staništa životinja.

Iako nas povijest može poučiti o tome kako su se bolesti širile s jednog domaćina na drugi kroz prostor, mogućnost da patogen napravi veliki skok kroz vrijeme nova je teritorija za istraživače. Ipak, postoje čvrsti razlozi sumnjati da je to moguće, pa čak i vjerojatno.

Komentirajte prvi

New Report

Close