Znanstvenici otkrili: Dodavanje jednog sastojka u kavu smanjuje rizik od bolesti srca i upala

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2023. u 10:03
Foto: Unsplash

Crna kava je prepuna polifenola koji mogu spriječiti oštećenje stanica i pomoći vam da živite duže.

Novo istraživanje sa Sveučilišta u Kopenhagenu tvrdi da bi dodavanje mlijeka u kavu moglo pomoći vašem tijelu prilikom borbe s upalama te općenito može doprinijeti boljem zdravlju.

Dodavanje mlijeka vašoj kavi moglo bi poboljšati vaše zdravlje, tvrde znanstvenici. Crna kava je prepuna polifenola koji mogu spriječiti oštećenje stanica i pomoći vam da živite duže, a proteini iz mlijeka mogu se uhvatiti za antioksidanse i pomoći tijelu da ih upije, piše B92.

Laboratorijski eksperimenti Sveučilišta u Kopenhagenu otkrili su da je ovo udvostručilo efikasnost polifenola. Postali su duplo bolji u smanjenju štete otekline/upale u ljudskim stanicama. Upale mogu oštetiti krvne žile i povećaju rizik od srčanih bolesti.

“Pokazujemo da se – kako polifenol reagira – njegov učinak na upalu u imunološkim stanicama pojačava. Jasno je zamislivo da bi ovaj koktel mogao imati i povoljan učinak na upale kod ljudi.”, rekla je autorica studije, profesorica Marianne Nissen Lund.

“Budući da ljudi ne upijaju toliko polifenola, mnogi istraživači proučavaju kako da poboljšaju njihovu apsorpciju. Ova strategija ima dodatnu prednost u povećanju protiv upalnih učinaka. Zamišljam da se nešto slično događa u jelu od mesa s povrćem ili smoothieju ako obavezno dodate malo proteina poput mlijeka ili jogurta”, pojasnila je.

Komentirajte prvi

New Report

Close