Zeleni svijet dm-a: Od sapuna sa slavonskih pašnjaka i javnih slavina do donacija za supove

Autor: Josipa Ban , 13. listopad 2022. u 22:00
Helena Nađ iz Podgorača prijavila se na natječaj i njeni su se proizvodi našli na dm-ovim policama/PD

Najveća drogerija u zemlji razvila raznolik program održivosti u suradnji s lokalnim jedinicama i poduzetnicima.

Kao najveća drogerija u zemlji dm si je postavio za cilj pridonijeti da Hrvatska postane održivija, zdravija, a time i bolje mjesto za život. S više od 800 tisuća kuna, putem natječaja ZAJEDNO za zelene ideje, dm je odlučio financirati 17 projekata koji doprinose upravo tim ciljevima.

Među tih 17, na ekologiju, održivo te edukacije usmjerenih projekata, našao se i jedan poduzetnički. Riječ je o prirodnoj kozmetici Helena, proizvodima koje Helena Nađ iz Podgorača, malog sela nadomak Našica, radi dvije godine, a koji će zahvaljujući prijavi na natječaj dm-a dobiti svoje mjesto na policama ove drogerije.

“Prijateljica mi je skrenula pozornost na dm-ov natječaj na koji sam se odmah i prijavila jer sam shvatila da je savršena prilika da još više ljudi upozna zdravstvene i ekološke prednosti prirodnih sapuna i krema za lice, kaže Helena Nađ, osnivačica brenda Prirodna kozmetika Helena.

Za početak, na policama dm-a naći će se šest njezinih proizvoda, a dostupni će biti već u studenom. Iz dm-a najavljuju proširenje suradnje te s vremenom uvrštavanje još najmanje četiri proizvoda.

Gordana Picek, prokuristica i voditeljica resora Nabave i marketinga u dm-u/B. Babić

“Kao i kod drugih malih hrvatskih dobavljača, prilagodili smo se trenutnim proizvodnim kapacitetima koje gospođa Nađ ima. Naša suradnja pratit će razvoj njenog poslovanja”, ističe Gordana Picek, prokuristica i voditeljica resora Nabave i marketinga u dm-u.

A na suradnju se dm odlučio zbog brige o utjecaju na okoliš tijekom proizvodnog procesa i pakiranja, ali i prirodnih sastojaka od ekološkog kozjeg mlijeka, koje Nađ koristi u proizvodnji. Naime, u proizvodnji sapuna i krema za lice koristi se kozje mlijeko sa slavonskih pašnjaka koje posjeduje eko certifikat.

Sapuni su biorazgradivi, dok su kreme za lice pakirane u papirnatim kutijicama zbog čega nema stvaranja plastičnog otpada kod nijednog proizvoda. Tijekom proizvodnje, većina se posla obavlja ručno, uz minimalan utrošak električne energije. Posve je sigurno da će suradnja s dm-om biti velik vjetar u leđa malom obrtu iz Podgorača.

Solarni stup za bicikle
Osim ovog, održivog i društveno odgovornog projekta, zahvaljujući dm-u provedeno je nekoliko ekoloških akcija, sadnja bilja i drveća, nekoliko je mjesta u Hrvatskoj dobilo pametne klupe, izgrađena su, ili će biti, kompostišta, dok je u Zaboku, primjerice, postavljen solarni servisni stup za bicikle, a u Kninu puštena prva od pet javnih slavina.

Također, financiranje su dobili i projekti kojima je cilj zaštita životinjskih vrsta. Zahvaljujući donaciji dm-a tako je osigurana hrana za bjeloglave supove na hranilištu u Parku prirode Učka. Također, omogućeno je praćenje jedinki ove ugrožene vrste koje slijeću na hranilišta te edukativni sadržaji za djecu i javnost kako bi bila podignuta svijest o njihovom značaju i ugroženosti.

“Bjeloglavi supovi na se hranilištu pojavljuju svakodnevno u periodu gniježđenja, od ožujka do kolovoza. U takozvanom restoran za supove, otprilike jednom tjedno, dopremaju se ostaci životinja koji im služe kao hrana. Idealna planirana količina hrane je 15 tona godišnje, a redovan rad hranilišta osigurava pouzdan izvor hrane te uvelike doprinosi očuvanju, održavanju i osnaženju postojeće populacije supova.

Đana Baftiri, ravnateljica Srednje škole Centar za odgoj i obrazovanje/PD“

Zato smo iznimno sretni i zahvalni dm-u na donaciji koja će omogućiti dostavu hrane na hranilište u ovom važnom trenutku. Naime, u posljednjih nekoliko mjeseci svjedočimo pozitivnim rezultatima rada hranilišta, čija je prvenstvena namjena bila reintrodukcija vrste, odnosno povratak gnijezdeće populacije na Učku.

S ponosom možemo reći da smo u tome uspjeli” ističe Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka, Ustanove koja je prijavila projekt na natječaj dm-a ZAJEDNO za zelene ideje. Osim njihove, na isti je pristiglo čak 299 projekata.

“Natječajem smo željeli pružiti priliku svima koji žele stvoriti budućnost utemeljenu na održivosti da svoje ideje i ostvare. Usto, željeli smo ukazati na raznolikost i brojnost zelenih ideja koje nas okružuju i čijoj realizaciji građani mogu i sami doprinijeti tako ističući neophodnost zajedništva za održivu budućnost”, naglašava prokuristica i voditeljica resora Nabave i marketinga u dm-u.

Kao primjere, Picek izdvaja projekt plogging utrke u Vodnjanu, a tijekom koje su trkači u centru grada prikupili više od 150 kg sitnog otpada te dvije eko akcije na otoku Pagu u kojoj su 37 ronioca volontera i 25 volontera na kopno izvadili 3,5 kubika otpada.

“Pri odabiru projekata ujedno smo gledali na njihov dugoročan utjecaj na okoliš, ali i na razvoj ekološke svijesti kod sugrađana”, ističe.

299

prijava projekata stiglo je na dm-ov natječaj ZAJEDNO za zelene ideje

Edukacija o kompostiranju
Također, zahvaljujuć dm-u Srednja škola – Centar za odgoj i obrazovanje u Zagrebu dobila je kompostanu te su počeli radovi na pripremi terena za plastenik. Ovim projektom, nazvanim “Zavrtimo krug” omogućeno će biti izvođenje stručne prakse, edukacije o kompostiranju i ponovnoj uporabi biljnog otpada.

Također, bit će omogućeno održivo upravljanje ostacima hrane u školskoj kuhinji, kao i uzgoj začinskog bilja. ”Ideja o potrebi postavljanja plastenika u našoj školi postoji već godinama, no zbog nedostatka sredstava dosad je nismo uspjeli realizirati.

Zahvalni smo dm-u što su prepoznali vrijednost projekta i omogućili nam da, uz jačanje osobnog razvoja, promičemo važnost održivog razvoja, poduzetništva i suradnje među učenicima s teškoćama u razvoju”, ističe Đana Baftiri, ravnateljica Srednje škole – Centar za odgoj i obrazovanje. Ovaj natječaj, kaže Gordana Picek, nije kraj financiranja održivih i zelenih ideja.

“Održive poslovne prakse za nas u dm-u dio su svakodnevnog poslovanja te ćemo nastaviti tražiti nova rješenja, proizvode i partnere koji će nam pomoći u ostvarenju ciljeva. Naravno, aktivnostima poput natječaja i poput akcije prikupljanja starog papira u osnovnim školama Zeleni korak, čije je 10. izdanje u tijeku, nastavit ćemo davati doprinos zelenijoj i održivijoj budućnosti lokalnih zajednica diljem Hrvatske”, kaže Picek.

Komentirajte prvi

New Report

Close