Zašto i dalje mislimo da je krumpir nezdrav? Evo što kažu nutricionisti

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2023. u 07:24
Foto: Unsplash

Nutritivno su poput kvinoje, smeđe riže ili drugih cjelovitih žitarica.

Krumpir je opterećen reputacijom “nezdravog” i to je nepravedno. Krumpir je povrće od većinom škroba i iznenađujuće količine vitamina C koje raste u zemlji, piše Lifehacker. Zašto mnogi od nas krumpir smatraju nekompatibilnim sa zdravom prehranom?

Kako smo uopće počeli razmišljati o krumpiru kao o nezdravom?

Jedna od tužnijih statistika iz istraživanja USDA o našim prehrambenim navikama jest da je krumpir najčešće konzumirano povrće u Americi. To nije tužno zato što su to krumpiri, već zato što ih mnogi jedu u obliku čipsa i pomfrita, a ne jedu puno drugog povrća. Prehrana bez zelenog povrća je problem jer nema zelenog povrća, a ne zato što sadrži krumpir.

Razne studije povezale su konzumaciju krumpira s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2 i drugim zdravstvenim ishodima, no vjerojatnije je da će krumpir biti pokazatelj da se osoba i inače nezdravo hrani (na primjer, signalizira da netko jede puno brze hrane) nego što je problem sam po sebi. Nedavna studija iz Danske koja je odvojila kuhani krumpir od prženog pokazala je da kuhani krumpir nije povezan s rizikom od dijabetesa. I iako krumpir na papiru ima visok glikemijski indeks, istraživanje je pokazalo da on ne povećava razinu glukoze u krvi u kontekstu tipičnog obroka.

Foto: Unsplash

Pomfrit i čips također su na lošem glasu, jer datiraju iz dana kada su se masti i ulja smatrali problemom zdrave prehrane. Peku se u masnom ulju pa su zbog toga proglašeni “nezdravima”. Kad su ugljikohidrati postali moderna stvar koju treba izbjegavati, pomfrit i čips su se i dalje smatrali nezdravima – ali ovaj put zato što je krumpir bogat ugljikohidratima. Iako je pomama za niskim udjelom ugljikohidrata danas malo izblijedjela, krumpir se još uvijek smatra lošim izborom. Mnogi će jesti batat umjesto krumpira, iako se nutritivno gledano i ne razlikuje toliko.

Što se zapravo s nutricionističke strane nalazi u krumpiru?

Što je uopće tako loše u krumpiru? Ako odvojite minutu da ih razmotrite kao povrće, odvojeno od uobičajenog čipsa i pomfrita, zapravo su prilično dobri.

Veliki krumpir (vrijedan 284 kalorije) sadrži:

  • 64 grama ugljikohidrata
  • 8 grama proteina
  • 8 grama vlakana
  • manje od 1 grama masti
  • 81% vaše dnevne vrijednosti vitamina C
  • 64% dnevnog unosa vitamina B6
  • 33% dnevnog unosa kalija

Ovi brojevi vrijede ako krumpire ne gulite, ali i sam krumpira još uvijek ima dosta gore navedenih nutrijenata, ali ćete ih dobiti više ako u obrok uključite i koru.

I brojke vezane za proteine, masnoće i vitamine prilično su impresivne za ovo povrće, a još više kada o njima razmišljate o krumpirima kao o izvoru ugljikohidrata: krumpir ima više vlakana i proteina nego ekvivalentna porcija smeđe riže i više vlakana ( ali i proteina) u usporedbi s kvinojom.

Stoga prestanite izjednačavati krumpir s bijelim kruhom ili drugih rafiniranih izvora ugljikohidrata. Nutritivno su više poput kvinoje, smeđe riže ili drugih cjelovitih žitarica.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ponekad je nezdrav način pripreme a ne krumpir.

Od kuda ideja da je krumpir nezdrav?

New Report

Close