Bila je jedna od najjeftinijih namirnica, ali zbog rasta troškova proizvodnje mogao bi postati luksuz

Autor: Poslovni.hr , 15. siječanj 2023. u 11:11
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Cijene su, kažu proizvođači, rasle zbog troškova proizvodnje i vremenskih neprilika.

1,33 eura ili 10 kuna za kilogram krumpira – toliko ga danas plaćaju Puljani.

“To je puno, meni je puno!” priznaje Ljerka iz Siska. Nađe se za jedan euro pa sve do 1,30 eura. Za kilogram mladog treba izdvojiti 1,59. Cijenu, kaže jedan prodavač, nije dirao.

“Cijena je ostala ista kakva je bila ista čitavu godinu, to je bilo i lani,” kazao je u Dnevniku Nove TV prodavač Duško Diklić. Jer i prinos je zbog suše bio manji. A vrijeme ni dalje ne ide na ruku. U Osijeku zato u subotu – akcija. Na drugim štandovima cijena ide do sedam kuna za kilogram.

Na zagrebačkom Dolcu stari je nešto povoljniji nego na obali, ide već od 65 centi za kilogram. Kilogram mladog je 1,60 eura.

Cijene su, kažu proizvođači, rasle zbog troškova proizvodnje i vremenskih neprilika. “Sad više pravo dizati nemamo jer nas je Vlada zaštitila u energetskom smislu”, rekao je predsjednik udruge proizvođača krumpira Damir Mesarić.

Sve što je posadio istarski proizvođač već je i prodao. Cijena je rasla za kunu po kilogramu. No, što će biti s novim nasadima i zbog količina i zbog cijena?

“Mi smo imali tu kišnu jesen i zimu i još nismo stigli pripremiti tlo za sadnju mladog krumpira. Sve još uvijek visi u nekom zraku – ne zna se ni kakva će biti cijena sjemenskog ni kakva će biti cijena plavog dizela. Pretpostavljam da će nešto malo ići gore ove godine, ali koliko, jednostavno je prerano”, pojasnio je vlasnik OPG-a Marko Bratović.

Komentirajte prvi

New Report

Close