Zaslužila Eurimages za koprodukcije

Autor: Saša Paparella , 02. prosinac 2019. u 22:00
Ankica Jurić Tilić ima više od 25 godina profesionalnog iskustva, suosnivačica je Kinorame

Priznanje Europske filmske akademije dobila je Ankica Jurić Tilić, koja potpisuje 30 dugometražnih igranih filmova.

Na svečanosti Europske filmske akademije (EFA) u Berlinu u subotu 7. prosinca hrvatskoj filmskoj producentici Ankici Jurić Tilić bit će dodijeljena nagrada Eurimages co-production award.

Nagradu dodjeljuje Eurimages, fond za potporu kulture Vijeća Europe, osnovan 1988. godine. Od svog osnutka financijski Eurimages je ukupno podržao 2047 koprodukcija s iznosom od 597 milijuna eura. Kako ističu u HAVC-u, "tom se nagradom ističe značaj koprodukcijskih suradnji u poticanju međunarodne razmjene te doprinos žena u uspješnosti filmskih koprodukcija".  Ankica Jurić Tilić diplomirala je komparativnu književnost i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te ima više od 25 godina profesionalnog iskustva.

Produkcijsku kuću Kinorama osnovala je 2003., zajedno s dva partnera. Umjetnički tim Kinorame podjednako čine debitanti i već etablirani autori, a Kinoramini projekti redovito se razvijaju i predstavljaju na međunarodnim produkcijskim radionicama i sajmovima.  Kao producentica, Ankica Jurić Tilić potpisala je dosad 30 dugometražnih igranih filmova, nekoliko TV serija kao i cijeli niz kratkometražnih filmova.

Njeni posljednji najuspješniji igrani filmovi, podržani od strane Eurimagesa, bili su Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, koji je nagrađen Fedeorom na Venice Days 2016., potom s više od 30 filmskih nagrada.  Producirala je i film Zvizdan redatelja Dalibora Matanića, koji je  bio hrvatski kandidat za nagradu Oscar. Zvizdan je dobio nagradu žirija u programu Un Certain Regard Cannes film festivala 2015., kao i 30 filmskih nagrada, te nominacija za Lux Prize.

Ankica Jurić Tilić je diplomantica i predavačica na međunarodnoj profesionalnoj škole EAVE – European Audiovisual Entrepreneurs, članica ACE Producers, Producers on the Move i Europske filmske akademije. Predaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te sudjeluje kao mentor, panelist i predavač na mnogim međunarodnim filmskim događanjima. Na berlinskoj svečanosti EFA-e će, uz nagradu hrvatskoj producentici, biti dodijeljene i nagrade najuspješnijim europskim autorima i filmovima koji su obilježili 2019.

Komentirajte prvi

New Report

Close