Začin koji liječi upale usne šupljine, pomaže kod žgaravice, a muškarcima je afrodizijak

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2022. u 09:40
FOTO: Pixabay

Osim što su aromatični i zanimljivog okusa, uglavnom imaju i ljekovita svojstva. Međutim, jedan se sigurno izdvaja, kako u kuhinji, tako i izvan nje.

Prije nego što je došao u Rim, a zatim se proširio širom Europe, muškatni oraščić se široko koristio u nacionalnim kuhinjama naroda Azije.

Prirodno područje ove biljke je Indonezija i Indija, otočje Banda.

Biljka ima tradiciju liječenja koja je zapisana u ayruvedskom liječenju dok je u ostatku svijeta muškatni oraščić na tome polju još prilično zapostavljen i ograničen na dodavanje jelima, najčešće kolačima i keksima koji se pripremaju u zimsko vrijeme.

Ljekovita svojstva su širokog raspona kod ove biljke. Antibakterijsko djelovanje koje muškatni oraščić posjeduje učinkovito je u liječenju infekcija usta i desni te je savršen prirodni lijek pri suzbijanju gingvitisa.

Koristite li prah muškatnog oraščića pomoći će vam u ublažavanju  žgaravice, smanjenju nadutosti i otklanjanju plinova iz crijeva te će vam olakšati probavu ili liječiti virusna stanja kao proljeve i povraćanje.

Preparati s muškatnim oraščićem pomažu opustiti mišiće, otkloniti upale iz istih te umiriti i odmoriti tijelo i otkloniti stres i umor. Reumatizam se može ublažiti oblozima koji sadrže muškatni oraščić u svome sastavu.

Muškatni oraščić u krajevima iz kojih dolazi se koristi i kao afrodizijak te narkotik. Prilikom upotrebe potrebno je paziti na doziranje budući da može dovesti do epileptičnih stanja. Kao afrodizijak koristi se u pripravljanju eliksira za muškarce, piše Priroda i društvo.

Dokazano je kako je muškatni oraščić iznimno dobar kao dodatak jelima u svrhu poticanja boljeg rada moždanih vijuga, boljeg pamćenja i bolje koncentracije. Dovoljno je da u svako jelo koje pripremate dodate jednu ravno napunjenu jušnu žlicu začina te ga dodate jelu pred kraj kuhanja. Kao začin možete ga dodati i prilikom mariniranja mesa ili kao dodatak keksima i kolačima koje pečete u blagdansko vrijeme.

Blagodati ovog začina je zaista mnogo, kao dodatak jelu ili smootheju, zobenoj kaši osjetiti ćete malo arome a pozitivnih učinaka na vaš organizam će biti jako puno!

Komentirajte prvi

New Report

Close