Uz ove savjete i trikove banane ostaju žute i do dva tjedna

Autor: Poslovni.hr , 05. ožujak 2023. u 08:24
Foto: Pixabay

Trikovi za pohranu hrane pomažu, a bitno je i gdje su banane smještene u kuhinji.

Banane su poznate po brzom sazrijevanju, ali postoji nekoliko načina da usporite proces nakon što ih kupite i ponesete kući. Većina kućanstava odlučuje pohraniti banane u zdjelu za voće s drugim voćem, ali u roku od nekoliko dana kora promijeni boju jer počnu sazrijevati, a do kraja tjedna mogu biti tamnosmeđe, mekane i neprivlačne. U nastojanju da se smanji broj nepojedenih i bačenih banana, Express je razgovarao je s nizom stručnjaka o najboljim trikovima za usporavanje procesa sazrijevanja.

Izvadite ih iz plastične vrećice

Neke se banane mogu kupiti u plastičnim vrećicama, ali Tash Blythe, stručnjakinja za higijenu hrane u High Speed Trainingu, ranije je rekla da je najbolje izvaditi voće iz pakiranja.

“Obavezno izvadite banane iz plastičnih vrećica u koje su pakirane, jer će plastika zadržati vlagu koju banane otpuštaju kroz plin etilen dok sazrijevaju, uzrokujući da sazrijevaju još brže”, kaže Tash.

Bitno je i gdje su banane smještene u kuhinji. “Čuvajte svoje banane na radnoj površini ili negdje na sobnoj temperaturi i dalje od vlage, sunčeve svjetlosti i previsokih temperatura dok sazrijevaju. Sve previše toplo će ubrzati proces sazrijevanja, stoga ih izbjegavajte držati u blizini pećnica i ostalih kućanskih uređaja koji griju”, savjetuje Tash.

Objesite banane dalje od ostalog voća

Gary Ellis, direktor tvrtke CE Safety, rekao je da banane treba “držati podalje od ostalih proizvoda”.

FOTO: Pixabay

“Voće kao što su breskve, rajčice, avokado, smokve i jabuke treba držati podalje od banana ako ne želite da prebrzo sazriju. Držanje banana obješenih može vam pomoći da ih očuvate svježima, budući da će svako oštećenje ili izlaganje samog mesa banane kisiku samo ubrzati sazrijevanje.
Vješanje banana omogućuje zraku da se slobodnije kreće oko banane i potiče plin etilen da se udalji od voća”, objašnjava.

Iako postoje neke zdjele za voće koje imaju posebne elemente za vješanje za banane, Gary savjetuje da ih ne koristite.  “Zdjele za voće s vješalicama za banane na vrhu mogu izgledati lijepo, ali one će samo ubrzati sazrijevanje vaših banana jer su blizu drugo voće”, kaže Gary.

Vješalicu za banane možete napraviti sami tako da ispod kuhinjskog elementa postavite malu kukicu.

Peteljke zamotajte u prozirnu foliju

Gary je objasnio da možete upotrijebiti prozirnu foliju na krajevima banana nakon što ih odvojite kako biste usporili proces sazrijevanja.

“Zamotajte malu količinu prozirne folije oko kraja gdje se banane često spajaju. Ovo će ih duže održati svježima jer hvata plin etilen na vrhu voća odakle se emitira, umjesto da dopušta da se raširi i izloži druge banane plinu”, kaže Gary.

Kuglice za apsorpciju etilena

Mike iz Kitchen Tips Online eksperimentirao je s kuglicama za upijanje etilena kako bi smanjio brzinu sazrijevanja banana. Kuglice su stavljene u hermetički zatvorenu posudu, zajedno s nekoliko banana i držane u hladnjaku. Rezultati su uspoređeni s hrpom banana koje su bile ostavljene na kuhinjskom pultu bez kuglica za upijanje etilena.

Foto: Pixabay

“Peti i šesti dan su kada počinjemo primjećivati značajnu razliku. Osmog dana primijetio sam da su banane koje nisu u posudi znatno mekše od onih u posudi”, kaže Mike.

Do 12. dana, banane u hermetički zatvorenoj posudi s kuglicama za upijanje etilena “još su imale malo zelene boje” na sebi. Do 15. dana banane su bile “još uvijek jestive”.

Stavite banane u hladnjak

“Nikad ne biste trebali hladiti banane dok sazrijevaju jer niska temperatura može biti štetna za proces sazrijevanja. Međutim, nakon što banane sazriju na sobnoj temperaturi, ako ih stavite u hladnjak, mogu dulje trajati! Kada požute i budu malo točkaste, to znači da su zrele i spremne za jelo – stavite ih u hladnjak u ovoj fazi i nakon nekoliko dana, dok kora može ukazivati da je prezrela tako što postaje crno/smeđa boja, voće iznutra trebalo bi biti dobro za jelo tjedan dana ili više”, dodala je Tash.

Komentirajte prvi

New Report

Close