Uredite mjesto za uživanje na balkonu ili u dvorištu za manje od jednog dana i bez puno ulaganja

Autor: Poslovni.hr , 24. srpanj 2022. u 09:18
Foto: Unsplash

Bez obzira imate li hektare zemlje, malo dvorište ili balkon u stanu, sasvim je moguće stvoriti svoje mjesto na kojem možete sjediti i uživati vani

Ako ste dovoljno sretni da živite u kući s vanjskim prostorom, svakako biste ga trebali iskoristiti, piše Lifehacker. Bez obzira imate li hektare zemlje, malo dvorište ili balkon u stanu, sasvim je moguće stvoriti svoje mjesto na kojem možete sjediti i uživati vani—čak i ako nemate novaca za to u vašem budžetu, vremena ili vještina i znanja za izgraditi otmjenu terasu. U nastavku donosimo listu zadataka koje možete učiniti tijekom jednog dana kako biste napravili upotrebljiv vanjski prostor za opuštanje i uživanje.

Izaberite i očistite područje

Moramo vas upozoriti, ovaj dio može potrajati dulje od jednog dana, ovisno o stanju vašeg dvorišta ili balkona.

Prvo, smislite gdje biste željeli stvoriti svoj vanjski prostor. U mnogim slučajevima najviše smisla ima postaviti ga oko stražnjih vrata – radi praktičnosti – ali to nije nužno.

Foto: Unsplash

Nakon što napravite grubu skicu svog budućeg vanjskog prostora za sjedenje, očistite korov, smeće i sitnice koje su vam na putu u dvorištu ili na balkonu.

Stavite rub oko područja

Čak i ako imate dio terase ili betonirani dio u dvorištu, vjerojatno ćete poželjeti staviti neku vrstu granice oko tog područja kako biste ga odvojili od ostatka dvorišta. Ovo je posebno važnije ako pretvarate otvoreni dio svog dvorišta u namjenski prostor za (udobno) uživanje na otvorenom.

Foto: Unsplash

Granica može biti jednostavna ili komplicirana koliko god želite. Neke opcije uključuju:

  • Kamenje (još bolje ako je već na vašem posjedu, točnije u dvorištu jer je tada besplatno)
  • Cigle
  • Betonski ili cementni blokovi (bojanje je uvijek opcija)
  • Nekoliko velikih žardinjera
  • Drveni sanduci ili dijelovi paleta (koji se često mogu naći besplatno)
  • Ostatci namještaja ili materijala iz vašeg dvorišta/garaže/tavana ili kupljenih u trgovini rabljenom robom ili u trgovini starom robom

Pokrijte zemlju

Ako namjeravate pokriti tlo svog prostora, sada je vrijeme da to učinite. Iako svakako možete zadržati sve što već postoji – poput trave, betona ili šljunka – također možete učiniti dodati nešto što će pokriti tlo, primjerice tanak sloj šljunka, komad umjetne trave ili veliki vanjski tepih.

Foto: Unsplash

Dodajte mjesto za sjedenje

Zatim dodajte malo mjesta za sjedenje i komad namještaja koji može funkcionirati kao stol. Opet, ako imate mali budžet za ovo preuređenje, možete koristiti sve što imate pri ruci, čak i ako se ne slaže bojama i materijalima.

Foto: Unsplash

Prilagodite prostor

Nakon što stvorite vanjski prostor za sjedenje, možete dodati neke osobne detalje kako biste ga učinili udobnijim.

Foto: Unsplash

Na primjer, ako prostor nije u sjeni (barem dio dana), razmislite o postavljanju neke vrste zaklona ili zaštite od sunca – čak i ako su to dva čvrsta stupa koji drže platno kao nadstrešnicu. Možete dodati i tegle s cvijećem i/ili biljkama, svjetleći lanac, lampione, svijeće ili druge ukrase kako biste ga učinili privlačnijim.

Komentirajte prvi

New Report

Close