Uz ovaj trik spriječite da vam se hrana zalijepi za roštilj

Autor: Poslovni.hr , 17. srpanj 2022. u 08:33
Foto: Pixabay

Rezultati se razlikuju ovisno o temperaturi rešetke i točci dimljenja ulja koje koristite.

Užasan je osjećaj kad pokušate okrenuti odrezak, pileća prsa ili komad ribe na roštilju i otkrijete da se zalijepio na rešetku. Ipak i za taj problem postoje rješenja. Jedno od njih je premazivanje namirnica uljem, piše Lifehacker.

“Nauljite hranu, a ne rešetke”, poručuju stručnjaci i ističu kako postoji nekoliko je razloga zašto ima smisla nauljiti hranu.

Prema znanstvenom savjetniku AmazingRibs.com prof. Gregu Blonderu, rezultati se razlikuju ovisno o temperaturi rešetke za roštilj i točci dimljenja ulja koje koristite.

Foto: Pixabay

“Metalne rešetke za roštilj, čak ni one savršeno čiste, nisu baš glatke, a spojevi u hrani puno su hladniji od rešetke. Ako nauljite rešetke, ispod točke dimljenja ulja, ulje zapravo prekriva rešetku i pomaže oslobađanju proteina i masti. Ali ako ga ‘držite vrućim’, iznad točke dimljenja, ulje puca, dimi se te se karbonizira gotovo trenutno, što za posljedicu daje loš okus, a i pogoršava lijepljenje. Čak i pri visokim temperaturama, ako premažete uljem rešetku i odmah zatim dodate hranu na nju, ulje i hrana hlade rešetku i ako se dovoljno ohladi, ulje možda neće izgorjeti, ali zato neće ni stvoriti stabilnu površinu koja se ne lijepi”, kaže Blonder.

Foto: Pixabay

Ako pak nauljite meso (ili drugu hranu) imate malo više kontrole nad time.

“Dok slažete nauljeno meso, ulje ispunjava pukotine u hrani i  na rešetkama i čini relativno glatku, sklisku površinu. Hladna hrana snižava temperaturu rešetki i zadržat će zagorene ostatke ulja. Ali imajte na umu da koristite ulje koje ima visoku točku dimljenja, a većina rafiniranih ulja za kuhanje je takva”, kaže Blonder te napominje kako se rešetke za roštilj čiste dok su još uvijek vruće.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close