U boce pretočili legendu o Dekli, duhu vode i bilja

Autor: Sergej Novosel Vučković , 23. srpanj 2020. u 22:00
Prijatelji Ivan Blažon, Marko Car i Jurica Goričanec stvaraju gin u Šenkovcu

Murska dekla prvi je međimurski gin. Produkt je samo organskih sastojaka.

Međimurje ima niz znamenitih vinara, nekoliko godina odande nas pivovara Lepi dečki razveseljavaju craft pivima, jedinima iz te regije, a sa sjevera zemlje sada nam dolazi i ona – Murska Dekla.

Što je, kako se pojavila, zbore nam trojica prijatelja Ivan Blažon, Marko Car i Jurica Goričanec, koje smo susreli u Šenkovcu pored Čakovca, u destileriji u kojoj nastaje – prvi međimurski gin.

“Da, to je prvi međimurski London dry gin, nastao je iz čiste znatiželje trojice prijatelja. Sva smo trojica inženjeri pa iako nismo imali formalno obrazovanje u polju destilacije, nadoknadili smo učenjem, praktičnim iskustvom i nepresušnim entuzijazmom za istraživanjem”, kaže nam Marko Car uime kolega iz tima tvrtke Blazar Tech.

Posebnost – list vinove loze

Rođeni Međimurci, znaju se iz srednje škole, daljnje obrazovanje malo ih je odvojilo – Blažon je agronom, Car i Goričanec završili su FER, rade svi u struci, no ujedinila ih je ova avantura. Ideju su razrađivali do konačnog recepta i puno iteracija (ponavljanja) kroz pola godine. Pristupili su stvaranju ovog žestokog pića doista inženjerski.

“To je bio period učenja i eksperimentiranja u kojem smo prošli kroz hrpetinu knjiga, a uvelike su nam pomogli savjeti i iskustvo starijih. Pozitivni komentari prijatelja, a onda i iskusnih degustatora uvjerili su nas da s Murskom Deklom izađemo na tržište.

Prepoznali smo potencijal proizvoda i odlučili na poseban način prezentirati naše Međimurje. Plasiranje na tržište je potrajalo dodatnih godinu dana, od brandinga i nabave ambalaže, do papirologije”, nastavljaju šenkovečki destileri.

1000

boca od 0,7 litara zasad je mjesečni kapacitet izrade

Vratimo se na početak priče, od esencije, sirovina: “Trudili smo se dobiti aromatičan gin u kojem će arome, uz dominatnu borovicu, biti balansirane. Ideja nam je bila stvoriti piće koje može odgovarati svim nepcima i u kojem se može uživati bez dodataka. U recepturi Murske Dekle, uz neizostavnu borovicu, međusobno se nadopunjuju citrusi, ljekovito korijenje i poseban, lokalni element, list vinove loze.

Od početka smo odlučili raditi u skladu s principima održivosti. Ograničili smo se na isključivo lokalne sastojke. U početku smo borovice brali ručno na obalama Mure, no kako je proizvodnja rasla, tako smo sastojke u većim količinama počeli nabavljati od lokalnih proizvođača. Važno nam je što tako imamo priliku iskazati podršku lokalnim proizvođačima, a važan je i ekološki aspekt, trudimo se da svi naši sastojci budu iz organskog uzgoja. Sve što možemo nabavljamo u Međimurju. Citruse, koji ne uspijevaju tako dobro u ovom podneblju, dobivamo od OPG-ova iz Dalmacije”, objašnjava Car.

Ime je posveta lokalnoj legendi? “Tako je, pri odabiru imena za gin primili smo se proučavanja međimurskih legendi. Prema jednoj, Murska dekla je duh vode i bilja. Najčešće se pojavljuje u obliku djevojke, a pretvara se u maglu, cvijet, ili zvjerčicu. Predstavljena je kao boginja prirode, besmrtna, slobodna i brižna.

Opis ovog mitskog bića u mnogočemu se odnosio i na naš gin. Kroz predanost lokalnim sastojcima iz organskog uzgoja vrlo nam je važna briga za prirodu. Beskompromisnost u načelima uz vragolasti duh, sve smo to prepoznali u našem ginu”, ističu momci iz Blazar Techa.

Bolja sljedivost i viša kvaliteta

U procesu destilacije vode se, kažu, tradicijom, Dekla se proizvodi ručno, male su serija iz bakrenih kotlova, trenutačno oko 1000 boca mjesečno. Svaka je zapremnine 0,7 litara, standardno za ovakvo piće. Može ga se zasad nabaviti u ugostiteljstkim objektima i dućanima po Međimurju, Varaždinu, Zagrebu i Rijeci, a dostavljaju ga i u ostatak Hrvatske.

Dečki imaju u planu i proširenje ponude i kapaciteta, a osim vrste London dry gin intenzivno rade i na novim projektima. Dekla je dobro zapela za oko tržištu.

“Većinu prvo privuče etiketa, a pravo oduševljenje nastupa kad probaju gin, najčešće kao pozitivno iznenađenje originalnim okusom London dry gina iznimne aromatičnosti. Česti su upiti i u vezi “lushinga”, odnosno maglice koja se stvara dodavanjem leda ili tonika, a čiji je uzrok posebno visoka koncetracija ulja iz aromatičnog bilja”, stručno naglašavaju autori Murske dekle.

Ističu da upravo zbog obilja i masovne serijske proizvodnje svega ručni rad i unikati opet dobivaju na vrijednosti, a to i motivira i njih i cijelu craft zajednicu.

“U proizvodnji malih količina je puno bolja sljedivost sastojaka, čime se može postići i održati viša kvaliteta, što je sve važnije osvještenom potrošaču koji pazi na namirnice”, zaključuju Blažon, Car i Goričanec, uz savjet da Murska Dekla najbolje ide čista, kako je i zamišljena. No, ako baš mora s tonikom, onda predlažu da je se mućka s nekim sa što manje šećera.

Komentirajte prvi

New Report

Close