U 4 hrvatska grada sutra velika opasnost od toplinskog vala

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2018. u 12:02
Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

U danima opasnosti nastupa toplinskog vala važno je izbjegavati direktno izlaganje suncu između 10-17h

Gradski ured za zdravstvo sukladno Akcijskom planu za nadolazeće vrućine Ministarstva zdravlja upozorava građane Grada Zagreba kako je tijekom sutrašnjeg dana 3. kolovoza 2018. umjerena opasnost od toplinskog udara, a prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda iz priloga. Stoga potreban je poseban oprez pri izlaganju građana suncu i toplini. U gradovima Kninu, Splitu, Dubrovniku i Rijeci velika opasnost od
toplinskog vala.

Toplinski val UMJERENE opasnosti može izazvati DEHIDRACIJU sa simptomima glavobolje, suhe kože i usana, povećane tjelesne temperature, ubrzanog rada srca i mučnine.

Jedina prevencija je uzimanje većih doza tekućina, a najvažnije vode. Toplinski val VELIKE i VRLO VELIKE opasnosti može izazvati pored dehidracije, suhe i crvene kože te ubrzanog bila i sunčanicu, pretjeranu vrućinu, mučninu i povraćanje, grčeve, prestanak reguliranja tjelesne temperature, iznenadni kolaps i pad tlaka, glavobolju, vrtoglavicu, pulsiranje u grudima i ušima, a u najgorim slučajevima može biti i po život opasno.

U danima opasnosti nastupa toplinskog vala važno je izbjegavati direktno izlaganje suncu između 10-17h; piti dovoljno tekućine, vodu ili nezaslađeni čaj, pića bez alkohola; nositi laganu zaštitnu odjeću i obuću, sunčane naočale, šešir; smanjiti fizički napor, držati se hlada; rashladiti se boravkom u hladnijim prostorima i tuširanjem mlakom vodom; starije i djecu (i kućne ljubimce) važno je ne ostavljati ih bez nadzora na suncu; jesti laganiju hranu bogatu vodom (svježe voće i povrće, juhe).

Komentirajte prvi

New Report

Close