TV prava na Mundijal od sada u kineskim rukama

Autor: Tomislav Pili , 11. veljača 2015. u 04:50
Wang Jianlin kupio je i udjel u Atletico Madridu/REUTERS

Kineski ulagač za 1,2 milijarde dolara kupio je švicarsku tvrtku Infront koja drži TV prava na sljedeća dva SP-a u nogometu.

Nakon što je u siječnju za 45 milijuna eura kupio petinu španjolskog prvoligaša Atletico Madrida, drugi najbogatiji Kinez Wang Jianlin najnovijom kupnjom pokazuje kako ga nogomet kao biznis vrlo zanima.

Njegova kompanija Dalian Wanda, najveća nekretninska tvrtka u Kini, kupila je 68 posto udjela u švicarskoj kompaniji Infront Sports & Media. Cijena – prava sitnica, tek 1,2 milijardi dolara. Međutim, iza široj javnosti slabo poznatog naziva krije se tvrtka koja drži televizijska prava na sljedeća dva Svjetska prvenstva u nogometu te zimske Olimpijske igre. Naime, Infront je nedavno od Svjetske nogometne federacije (FIFA) dobio ekskluzivni paket televizijskih prava za razdoblje od 2015. do 2022. godine. Zlobni bi jezici rekli da to i nije tako čudno jer je direktor švicarske tvrtke Philippe Blatter, nećak FIFA-ina čelnika Seppa Blattera. Kako navodi Reuters, Infront je lani uprihodio lijepih 800 milijuna eura.

Vrijedilo bi podsjetiti kako je Sepp Blatter bio na meti kritika zbog dodjele televizijskih prava baš Infrontu. No, vratimo se kineskom poduzetniku. Dalian Wanda kupila je udjel od investicijskog fonda Bridgepoint sa sjedištem u Londonu, a preostali udjel kupila je skupina kineskih i inozemnih ulagača čija su imena ostala nepoznata. Engleski investitori napravili su dobar posao u toj transakciji jer su Infront kupili 2011. za 550 milijuna eura. No, analitičari tumače kako je i najnovija kupnja dokaz da Dalian Wanda, vodeći nekretninski developer u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, polako okreće leđa toj branši uslijed polaganog hlađenja tamošnjeg nekretninskog tržišta.

Kompanija ima svoju diviziju zabavne industrije koja uključuje najveći kineski lanac kino-dvorana Wanda Cinema Line te američki lanac kina AMC Entertainment. Prihodi divizije zabavne industrije lani su se gotovo udvostručili na 34 milijardi juana (5,5 milijardi dolara). Wang Jianlin je izjavio kako ove godine očekuje da taj biznis donese 45 milijardi juana. Po potpisivanju ugovora o kupnji Infronta vlasnik Dalian Wande je okupljenim novinarima izjavio kako ova kupnja omogućava kineskoj kompaniji da postane globalni lider u sportskoj industriji. No, sva je prilika da Jianlin neće stati na ovome. Već je najavio da će kompanija tijekom ove godine u inozemstvu kupiti još najmanje dvije tvrtke u segmentu zabavne industrije.

W. Jianlin ukratko

Vladar kineskih gradilišta i kino-dvorana

Wang Jianlin (60) drugi je najbogatiji Kinez, a neki ga izvori stavljaju ispred, a neki iza osnivača Alibabe Jacka Maa. Forbes njegovo bogatstvo procjenjuje na 13,2 milijarde dolara. Osim nekretninske Dalian Wande, Jianlin posjeduje i najveći kineski lanac kino-dvorana. Industrija zabave očito je njegova velika strast jer je najavljivao otvaranje zabavnog parka sličnog Disneylandu, a spominjao se i kao kupac udjela u producentskoj kući Lions Gate koja stoji iza hita Igre gladi.

Komentirajte prvi

New Report

Close