Trupčević podnio ostavku zbog prijetnji Vlade

Autor: Poslovni dnevnik , 13. lipanj 2013. u 22:00
Boris Trupčević/PIXSELL

Reakcija na premijerovu najavu zadržavanja stope PDV-a od 10%.

Boris Trupčević, predsjednik HUP-Udruge novinskih izdavača (UNI) podnio je u četvrtak ostavku.

Trupčević u obrazloženju ostavke navodi da njegovo "daljnje djelovanje na toj funkciji više nije moguće". "Povod ostavci je izjava predsjednika Vlade Zorana Milanovića, a koju doživljavam kao izravnu prijetnju svim izdavačima i svim tiskanim medijima, da će, ako se nastavi s preispitivanjem prijedloga Zakona o PDV-u, svim izdavačima biti ostavljena porezna stopa od 10 posto umjesto najavljene stope od 5 posto. Takav potez Vlade za posljedicu bi imao nesagledivu štetu za čitavu izdavačku industriju, a posebno za egzistenciju profesionalaca koji u njoj rade. Ne želim ni na koji način snositi odgovornost za takav ishod saborskoga glasovanja, iako je jasno da isključivu odgovornost snosi Vlada i vladajuća koalicija. Odluka je njihova", upozorava Trupčević.

"Sad je već očito da se diskriminirajući zakon donosi zbog animoziteta predsjednika Vlade i njegovih suradnika prema dnevnim novinama 24sata, čime se i druge novine uzimaju kao taoci takve situacije. Takvo postupanje Vlade predstavlja grubo kršenje Ustava RH, i to osobito članka 38. kojim se jamči sloboda tiska. Vladi predlažem krajnje iskrenu izmjenu zakonskog prijedloga – da se snižena stopa PDV-a od pet posto primjenjuje na sve dnevne novine i sve druge tiskane medije, osim 24sata", navodi Trupčević."Ostavkom želim otkloniti svaku moguću sumnju u sukob interesa s obzirom na to da sam obnašao dužnost predsjednika HUP-UNI i direktora 24sata.

Želim  i preuzeti odgovornost za izvjesni neuspjeh višegodišnje inicijative HUP-UNI da se svim tiskanim medijima, bez razlike i diskriminacije, stopa PDV-a smanji sa 10 na pet posto. Takvom intervencijom država bi utjecala na očuvanje radnih mjesta u tiskanim medijima koji imaju važnu ulogu u demokratskom društvu. Očito je da to ne razumiju svi. Takvom intervencijom samo bi se slijedile politike koje su već primijenile gotovo sve članice Europske unije", dodaje Trupčević te ističe da će "24sata i dalje kritički pisati o sadašnjoj Vladi ili o nekoj budućoj, kao što je kritički pisao i o svim prethodnim vladama".

Komentirajte prvi

New Report

Close