Dobro čuvana tajna u blizini Vižinade: Do njihova imanja se može doći i helikopterom

Autor: Poslovni.hr , 15. ožujak 2024. u 11:06
Foto: Vina Rossi

Prije nekoliko godina bili su prvi vinari u Hrvatskoj koji su izgradili heliodrom.

Bajkini bi vjerojatno ostali samo još jedno neotkriveno istarsko selo da u njemu nije obiteljska vinarija Rossi. Upravo zahvaljujući njoj, za ovu dobro čuvanu tajnu u blizini Vižinade odavno znaju vinski znalci i gurmani. Riječ je o imanju Rossijevih.

“Povijest naše vinarije započela je davne 1885. Tada je naš prapradjed Federico Rossi na brežuljku iznad rijeke Mirne posadio prve čokote malvazije i terana. Nije ni slutio da je pokrenuo najljepšu obiteljski priču koju kao peta generacija danas njegujemo moja dva starija brata – Luka, Marko i ja, naravno uz pomoć naših roditelja Ines i Marina”, kaže Filip Rossi, najmlađi član poznate vinske obitelji, ali i najmlađi diplomirani sommelier u Hrvatskoj s položenom 3. razinom Hrvatskog sommelier kluba.

Posjetitelji u njegovom društvu mogu obići vinaki podrum i prostore vinarije te istraživiti okuse i note njihova vina Rossi.

Foto: Vina Rossi

“Obilazak vinarije i degustacija ovisno o programu koji se odabere mogu trajati od sat i pol do dva i pol sata. Degustacija je privatna, a najekskluzivniji program za maksimalno osam gostiju, uz deset vina uključuje i degustaciju našeg Šovrana XO, proizvedenog od autohtone istarske sorte teran, odležanog u maniri najprestižnijih francuskih konjaka!”, ističe Filip kojemu je vino velika ljubav i strast.

U modernom podrumu njihova Malvazija istarska proizvodi se od grožđa sa četiri zemlje, Malvazija Templara proizvodi se od grožđa s prestižnog položaja Monte d’Ora, a selekcijom najboljih plodova, samo u iznimnim vinogradarskim godinama proizvodi se iznimna Malvazija Templara Riserva.

U Bajkinima u kojem je danas manje od 20 kućanstava, Rossijevi njeguju istarski životni stil. Za one dubljeg džepa tu je i posebna ponuda. Gosti k njima mogu i privatnim helikopterima, jer su prije nekoliko godina bili prvi vinari u Hrvatskoj koji su izgradili heliodrom.

Komentirajte prvi

New Report

Close