Tražimo originalna rješenja za smanjenje nezaposlenosti mladih

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 29. listopad 2017. u 12:27
Lokalne koordinatorice programa Ana Raguž i Tina Odinsky/Matija Habljak/PIXSELL

Umjesto bacanja velikih iznosa novca pokušavamo pronaći izvedive inačice rješenja i poslovne modele, ističu koordinatorice projekta.

Jedna od danas najaktualnijih tema, ona o nezaposlenosti mladih, u fokusu je programa Beyond (un)employment (BuE) koji se uz podršku Robert Bosch fondacije istovremeno odvija u pet europskih zemalja. Lokalni koordinatori programa su Impact Hubovi (IH), među njima i  zagrebački IH, uz koji su uključeni još Birmingham, Firenca, Moskva i Yerevan. Riječ je o jednogodišnjem programu unutar kojeg su detektirane posebne grupe u riziku od nezaposlenosti i s njome povezane socijalne isključenosti, bilo da se radilo o ruralnim područjima ili obrazovanju koje nije toliko traženo na tržištu rada.

Pri tome je naglasak stavljen na traženje rješenja kojima se navedena situacija može sanirati, a svi postavljeni ciljevi kompatibilni su s ciljevima održivog razvoja koje predlaže UN.  "U Hrvatskoj se suočavamo s izazovom nezaposlenosti mladih koji je jedan od najviših u EU. Međutim, rješenje nije preslikavanje tuđih praksi. Očekujemo da će ovaj program biti uspješan upravo zbog dubinskog skeniranja i uzimanja u obzir različitih perspektiva, posebice uključivanja mladih", za Poslovni je dnevnik pojasnila profesorica i direktorica Centra za inovacije i poduzetništvo na ZŠEM-u i dizajnerica programa u IH Zagreb Tina Odinsky Zec.

 

Raguž

Ovo je prilika za upoznavanje različitih pojedinaca zainteresiranih za pokretanje pozitivnih promjena bez obzira na kojem području djeluju.

Sve počinje istraživanjem
Istaknula je i da je pristup BuE-a sličan onom istraživačkog novinarstva jer se cijelo vrijeme postavljaju pitanja tko je i zbog čega te na kojem području nezaposlen. "Sada počinjemo okupljati one koji pomažu odgovoriti na ova pitanja. Umjesto bacanja velikih iznosa novca pokušavamo pronaći izvedive inačice rješenja i poslovne modele koji mogu funkcionirati s manje od 20 tisuća eura po projektu, idealno za manje od 10 tisuća eura", kazala je.  Pristup koji se u tom procesu koristi povezivanje je mladih sa svim onim informacijama i pojedincima koji mogu olakšati njihov put prema tržištu rada, dok konkretna rješenja koja se kroje u procesu adresiraju specifične potrebe u specifičnom kontekstu te će osim u Zagrebu ona biti pilotirana i u Slavoniji.

U konačnici, plan je upravo u područjima gdje je to najnužnije pokrenuti različite inicijative i projekte koji će pružiti neposrednu podršku mladima i otvoriti prilike za generiranje novih radnih mjesta. Na hrvatskoj inačici BuE-a sudjeluju, otkrila je, dionici od korporativnih do nevladinih organizacija, drugih suradničkih prostora, sveučilišnih i istraživačkih institucija, kao i oni koji iz vlastitog iskustva mogu govoriti o problemu pronalaska posla.

"Prilika da IH-a Zagreb sudjeluje u ovom programu donosi novu vrijednost našem lokalnom radu, te ujedno predstavlja platformu za upoznavanje različitih pojedinaca zainteresiranih za pokretanje pozitivnih promjena bez obzira na sektor ili područje na kojem djeluju. Tema nezaposlenosti mladih ujedno je i prilika za sve one koji sudjeluju na BuE programu da promijene vlastitu perspektivu i pristup radu, a samim time i sudjeluju u procesima planiranja i provedbe konkretnih inicijativa", komentirala je suosnivačica i voditeljica programa Impact Huba Zagreb, koordinatorica BuE za IH Zagreb Ana Raguž.

 

50 milijuna

kuna povukla je iz EU Poljoprivredno-tehnička škola iz S. Broda

Jedno od terenskih istraživanja održano je prošlog vikenda u sklopu čega su članovi BuE inicijative posjetili Slavonski brod, Osijek i Vukovar, čemu su u proteklih devet mjeseci prethodili tjedni sastanci u prostorijama IH Zagreb. Naime, BuE je u suradnji s 20-ak sudionika u travnju ove godine započeo s održavanjem radnih sastanaka i mapiranjem problema, a od rujna se počelo raditi i na kreiranju konkretnih rješenja. No, kako je naglasak na pozitivnim promjenama i primjerima, tako da se prilikom posjeta Slavoniji krenulo s posjetom Poljoprivredno – tehničkoj školi Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom brodu koja je do sada povukla oko šest milijuna kuna iz različitih programa sufinanciranja iz EU fondova koje je potom usmjerila u modernizaciju nastave i razvoj profesionalnih kompetencija đaka koji je pohađaju. 

Društveno poduzetništvo
U trenutku kada nisu imali dovoljno sredstava za takav pristup obrazovanju, samostalno su se organizirali, izučili u pisanju projekata te u sklopu njih 22 uspješno realiziranih povukli, dakle, gotovo 50 milijuna kuna. Učenike se ondje od prvih razreda uči poduzetništvu, pa se tako njihov sok od jabuke, kao i ljekovito i začinsko bilje, voće i povrće koje proizvedu mogu pronaći na tržištu.  Od ostalih aktivnosti koje škola provodi valja istaknuti i poduzetnički sajam. Uslijedilo je druženje s inicijativom Osijek Software City i posjetom tamošnjem poduzetničkom centru Bios unutar kojeg posluje čak 36 tvrtki i gdje je zaposlen velik broj mladih. Također, riječi je bilo i o društvenom poduzetništvu, pa su u cijelu priču bio uključen i tim Zlatne grede.

 

Odinsky Zec

Suočavamo se s izazovom nezaposlenosti mladih koji je jedan od najviših u EU. Međutim, rješenje nije preslikavanje tuđih praksi.

Radi se o baranjskoj kući u prirodi koja je obnovljena zahvaljujući  novcu iz brojnih projekata EU, Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice te predstavlja primjer dobre prakse. Iza Zlatne grede stoji Udruga Zeleni Osijek koja je svoje djelovanje usmjerila na zaštitu prirodnih i kulturnih resursa te održivi razvoj srednjeg Podunavlja. Nedjelja je bila rezervirana za Vukovar i razgovor lokalnom inicijativom Mirovne grupe mladih Dunav koja na vukovarskom području provodi različite aktivnosti jačanja i razvoja kapaciteta mladih. 

Također, IH Zagreb je objavio i otvoreni poziv za fotografije, bilo da se radi o profesionalnim ili amaterskim uradcima. Cilj je, pojasnila je Odinsky Zec prikupiti pozitivne priče o zapošljavanju mladih. "Fotografije će biti izložene u prostoru IH-a Zagreb, dok su za najbolje od njih osigurane i nagrade. Svi sudionici čiji će radovi biti uključeni u izložbu dobit će si službeni certifikat kao priznanje njihovog doprinosa podizanju svijesti o pozitivnim ulogama u zapošljavanju mladih, kao i podršci UNSDG #8 o dostojanstvu radnih mjesta i gospodarskog rasta", istaknula je Odinsky Zec dodavši i da se više informacija može pronaći na službenim stranicama IH Zagreb. 

Komentirajte prvi

New Report

Close