Svi plješću influencerima – kako im je epidemija promijenila strukturu

Autor: Domagoj Bebić , 18. travanj 2020. u 20:56
Vodstvo Nacionalnog stožera civilne zaštite šalje poruke koje predano sluša cijelo društvo/IGOR KRALJ/PIXSELL

Ugled na komunikacijskim kanalima stekli su zahvaljujući obrazovanju, sposobnosti – to su doktori, epidemiolozi, znanstvenici, medicinske sestre, nastavnici, dio političara… Piše Domagoj Bebić.

Od pojave influencera pa sve do prije nekoliko tjedana, na svjetskoj, ali i na hrvatskoj komunikacijskoj sceni raspravljalo se o ulozi influencera. Iako smo iz dana u dan svjedočili njihovom rastu, razvoju i značaju koji su influenceri imali za marketing proizvoda i usluga, možemo reći da se njihova uloga u komunikaciji s publikama često marginalizirala.

Kultura influencera suočavala se s prigovorima kako je riječ o izrazu potrošačke kulture, kako su sadržaji koje influenceri objavljuju površni, bez stvarnog značaja i kako je riječ o zauzimanju medijskog prostora, a da sadržaj koji se objavljuje nema veći komunikacijski kapacitet.

Nova vrsta

Vrijeme krize s kojom smo trenutačno suočeni, borba s koronavirusom, potresi i ostale elementarne nepogode koje su se zaredale posljednjih tjedana promijenile su strukturu influencera na komunikacijskoj sceni i to doslovno preko noći. Tako smo preko video zapisa upoznali vozača kamiona iz Metkovića Tomu Bebića koji je uz humor pozvao da se više cijeni uloga vozača koji riskiraju zarazu dok dostavljaju higijenske potrebe vašem dućanu, odnosno vašem domu.

Tomo je u svega nekoliko minuta postao viralni hit koji je izazvao lavinu pozitivnih reakcija.

Da je u doba velike zdravstvene pa i gospodarske krize smijeh lijek dokaz su i sve brojnije meme koje se dijele putem društvenih mreža i privatnih poruka.

Do izražaja su došli i brojni, od ranije poznati, influenceri koji su preuzeli ulogu ambasadora i koji su od samog početka sa svojim pratiteljima dijelili poruke ohrabrenja, ali i poruka poput one najvažnije – ostani doma.

Vrijeme krize na komunikacijsku scenu dovelo je još jednu “vrstu” influencera, a to su ljudi koji su svoj ugled na komunikacijskim kanalima stekli zahvaljujući svojem obrazovanju, iskustvu, sposobnosti i slično.

Riječ je o doktorima, epidemiolozima, znanstvenicima koji govore kako je došlo do situacije u kojoj se nalazimo, koliko će ona trajati i kako se ponašati u nastalim okolnostima, zatim o političarima od kojih građani žele čuti da je sustav spreman, koliki su kapaciteti sustava, što možemo očekivati u budućnosti, tu su svakako i medicinske sestre i tehničari, nastavnici i profesori čije poruke i mišljenje publike žele čuti i čiji sadržaj publike traže i čiji sadržaj publike dijele. Sada njihove savjete predano sluša cijelo društvo.

Pojava epidemije, potres koji je pogodio središte Zagreba i nanio veliku štetu, razne elementarne nepogode koje su nas zadesile osim osjećaja zajedništva i solidarnosti koje je veće nego ikada prije iznjedrio je i nove utjecajne osobe.

Situacija u kojoj se nalazimo još jednom je potvrdila Reutersovo istraživanje iz 2019. koje govori kako Hrvatice i Hrvati aktivno izbjegavaju vijesti koje povećavaju osjećaj bespomoćnosti, a posežu za viralnim sadržajima, onima koje objavljuju utjecajne osobe koje bude osjećaj nade, zajedništva i solidarnosti.

Hvala vozačima i dostavljačima, djelatnicima u trgovinama i ljekarnama, svom medicinskom osoblju, nastavnicima i kolegama profesorima, djelatnicima policije i vojske i svima onima koji svoje živote izlažu opasnosti kako bi i u ovim teškim trenucima sustav funkcionirao na najbolji mogući način.

Najbolje hvala – slušati upute

Najbolji način da im kažemo veliko hvala i da pokažemo svoje poštovanje je da slušamo upute koje su jasne – ostani doma. Hvala i svim influencerima, utjecajnim osobama, koje su preuzele ulogu ambasadora i koji su preuzeli važnu ulogu u promociji mjera i uputa koje štite nas i naše zdravlje.

* Domagoj Bebić, izv.prof., nositelj smjera Novi mediji, predstojnik Odsjeka za strateško komuniciranje, Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu, te koordinator i predstavnik svih istraživačkih odbora IPSA – najvećeg međunarodnog udruženja politologa

Komentirajte prvi

New Report

Close