‘Superhrana’ štiti od bolesti i liječi

Autor: Poslovni.hr , 29. travanj 2010. u 22:00

Određene namirnice bogate su fitokemikalijama koje na organizam djeluju kao lijek. Zbog toga ih možemo nazvati superhranom

Sve češće u medijima susrećemo pojam superhrana. Postavlja se pitanje postoji li ona doista ili je ipak riječ o marketinškom triku? Istina je da postoje određene namirnice s visokim sadržajem fitokemikalija koje su moćno sredstvo za pružanje zdravstvenih blagodati. U kategoriju superhrane pripadaju određene egzotične namirnice iz udaljenih krajeva svijeta, međutim i određena hrana iz našeg podneblja zaslužuje takav naziv. Superhrana postaje “super” ako se konzumira kao dio uravnotežene prehrane. I što je najvažnije, dostupna je svima te se može kupiti i u lokalnoj trgovini.

Maslinovo ulje prevenira karcinome
Maslinovo ulje uistinu je vrlo vrijedna namirnica. Glavna je komponenta mediteranske prehrane koja se smatra zlatnim standardom pravilne prehrane za zdravlje i dugovječnost. Redovita konzumacija maslinovog ulja pruža zaštitu od kroničnih degenerativnih bolesti i povezuje se sa smanjenim rizikom od bolesti srca, prevencijom karcinoma te snaženjem imunološkog sustava. Također mu se pripisuju protuupalna svojstva te zaštitni učinak na želučanu sluznicu. U časopisu Nature 2005. godine objavljeno je otkriće da kemijski spoj, prirodno prisutan u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, ima protuupalni učinak sličan ibuprofenu. Riječ je o spoju naziva oleokantal koji je zaslužan za gorkast okus maslinovog ulja. Smatra se da bi redovita konzumacija maslinovog ulja kroz dulje razdoblje mogla imati isti pozitivan učinak kao i uzimanje lijekova protiv boli. Tako npr. 50 g maslinovog ulja na dan ima isti učinak kao desetina doze ibuprofena preporučena odrasloj osobi.

Borovnice djeluju protuupalno
Za lijepu ljubičasto plavu boju borovnica zaslužni su flavonoidi. Što je boja intenzivnija, to su borovnice bogatije flavonoidima, odnosno antioksidansima koji nas štite od bolesti. Osim antioksidansa borovnice sadrže i obilje vitamina C i kalija. Zajedno te vrijedne tvari surađuju štiteći nas od bolesti srca i krvnih žila te djelujući protuupalno. Upalno stanje organizma dovodi do razvitka mnogih kroničnih bolesti te su borovnice svoj status superhrane zaslužile braneći nas od upale. Sezona borovnica vrlo kratko traje, međutim to ne bi trebala biti isprika za nekonzumiranje toga važnog voća jer su smrznute borovnice nutritivno podjednako vrijedne kao i svježe.

Orašasti plodovi smanjuju kolesterol
Orašasti plodovi poput badema, oraha ili lješnjaka pridonose zdravlju svojim sadržajem kvalitetnih masnoća, polifenola, i vitamina E. Predstavljaju idealnu antioksidativnu užinu koja može sniziti kolesterol u krvi, a može i pomoći pri mršavljenju. Često su zanemareni i igraju sporednu ulogu u našoj prehrani, a zapravo zaslužuju puno veću pozornost.

Tamnom čokoladom protiv migrena
Stručnjaci preporučuju svakodnevno konzumiranje manjih količina tamne čokolade. Što je udio kakaa u čokoladi veći, veći je i sadržaj flavanola, fitokemikalija koje se prirodno nalaze u kakau, koje, kako pokazuju istraživanja, imaju snažan učinak na zdravlje. Naziv superhrana čokolada zaslužuje zbog toga što štiti od srčanog i moždanog udara, djeluje protuupalno, blagotvorno djeluje na organizam u stresu, štiti od migrena i anksioznosti. No nema svaka čokolada jednaka svojstva. Što je niži postotak kakaa u čokoladi, ona sadrži veći postotak šećera i masti čime gubi svoje moći.

Zeleni čaj za mršavljenje i zdravu jetru
Brojne znanstvene studije potvrđuju blagotvoran učinak ispijanja zelenog čaja. Pomoć pri gubitku suvišnih kilograma, očuvanje zdravlja srca, prevencija karcinoma, zaštitni učinak na zubno meso, sprečavanje pojave masne jetre i još mnogo toga čini ga gotovo čarobnim napitkom. Zasluge svestrane blagotvornosti pripisuju se antioksidansima zvanim katehini. Otkriveno je kako katehini zaustavljaju slobodne radikale koji oštećuju stanice našeg tijela, a također imaju sposobnost smanjenja broja i veličine tumora.

Brokula štiti od karcinoma želuca
Brokula je svojim svojstvima na samom vrhu popisa superhrane. Glavna fitokemikalija u brokuli naziva se sulforafan, a već je gotovo 20 godina poznat njegov snažni antikarcinogeni učinak. Novija istraživanja otkrivaju kako klice brokule mogu uništiti infekciju bakterijom Helicobacter pylori, jednog od glavnog uzročnika karcinoma želuca. Također studije ukazuju kako ekstrakt klica brokule može zaštiti kožu od UV zračenja i tako smanjiti rizik od pojave karcinoma kože.

Popis superhrane nije konačan
Kako teku znanstvena istraživanja, tako se i popis superhrane produljuje. Ne treba zaboraviti na rajčice, češnjak, crveno vino, cjelovite žitarice, naranče… Držimo li se osnovnog postulata pravilne prehrane: raznolikosti, možemo biti sigurni da ćemo organizmu osigurati sve “supernutrijente” i tako pridonijeti zdravlju, vitalnosti i dugovječnosti.

Mirja Jošić, gastro.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close