Studija otkrila: Ova tri biljna čaja mogli bi usporiti proces starenja

Autor: Poslovni.hr , 21. siječanj 2023. u 09:10
Foto: Unsplash

Ispijanje triju biljnih čajeva moglo bi odgoditi proces starenja, pokazalo je novo istraživanje.

Kada je riječ o očuvanju zdravlja, mnogi od nas svjesni su da naša prehrana može imati utjecaja. Određena hrana može povećati naš rizik od potencijalno opasnih stanja kao što su visoki kolesterol i visoki krvni tlak. Međutim, novo istraživanje pokazalo je da i pića mogu imati utjecaja, javlja Express.

Rad, objavljen u časopisu Foods, navodi slučaj ispijanja čajeva od rooibosa, hibiskusa i yerba matea. Navodi se da ova pića mogu smanjiti oksidativni stres – neravnotežu između slobodnih radikala i antioksidansa u vašem tijelu – koji je povezan sa starenjem i stanjima povezanim s godinama.

“Starenje je obilježeno vremenskim smanjenjem fiziološke sposobnosti, a oksidativni stres je obilježje starenja i poremećaja povezanih sa starenjem”, objašnjava studija.

Foto: Unsplash

Iako je prirodan proces, kod nekih ljudi starenje može biti brže zbog oštećenja tjelesnih stanica slobodnim radikalima, neučinkovitog obnavljanja stanica, degeneracije moždanih stanica i glikacije – gdje tjelesni proteini postaju zasićeni šećerima. Oni se zatim pogoršavaju čimbenicima načina života, kao što su pušenje, prekomjerno dobivanje na težini i nezdrava prehrana.

Foto: Unsplash

“Tijekom posljednjih nekoliko godina, ublažavanje oksidativnog stresa dobilo je veliku važnost zbog njegovih implikacija na nekoliko modernih bolesti povezanih s progresijom starenja, glikoksidacijom i starenjem”, stoji u radu.

Rooibos čaj se pravi od lišća pronađenog u Južnoj Africi, a poznat je i kao redbush ili crveni čaj. Kao što mu ime govori, čaj od hibiskusa dolazi od biljke hibiskusa i potječe iz Afrike. Yerba mate čaj dolazi od biljke yerba mate, rođaka božikovine, a najčešće se konzumira u Južnoj Americi.

Foto: Unsplash

Flavonoidi i alkaloidni spojevi, koji se prirodno nalaze u rooibosu, kao i u bilju i drugoj hrani biljnog podrijetla, imaju “izvanredna terapeutska svojstva”, prema autorima rada.

“Dobro je poznato da su biljni čajevi kao što su hibiskus, rooibos i yerba mate važni izvori antioksidansa koji mogu spriječiti neke stresove povezane s oksidacijom. Ove biljke proizvode nekoliko bioaktivnih metabolita, imaju ugodan okus i dugu povijest sigurne hrane. Dokazano je da rooibos, hibiskus i yerba mate pozitivno pridonose smanjenju oksidativnog stresa, inhibiciji glikoksidacije i promicanju neuronske oksidativne zaštite, i in vitro i in vivo”, kaže studija.

Komentirajte prvi

New Report

Close