Stručnjaci otkrivaju što se sve događa ako vam odjeća predugo mokra stoji u perilici

Autor: Poslovni.hr , 26. ožujak 2023. u 09:28
FOTO: Pixabay

Bacite navečer hrpu rublja u perilicu rublja i sigurni ste da ćete se sjetiti prebaciti ga u sušilicu prije spavanja.

Sigurno vam je poznata ova situacija. Bacite navečer hrpu rublja u perilicu rublja i sigurni ste da ćete se sjetiti prebaciti ga u sušilicu prije spavanja. No, ni ne snađete se, već je jutro i vaša sinoćnja hrpa vlažnog rublja još uvijek stoji u bubnju perilice rublja, piše Bestlifeonline.

Jedna od prvih stvari koju ćete primijetiti kada ostavite mokru odjeću u perilici predugo jest pljesniv, kiselkast miris.

” To je zato što toplo, vlažno okruženje unutar perilice rublja pruža savršeno tlo za razmnožavanje bakterija i plijesni na tkanini” , kaže Johanes Bangao Godoy, stručnjak za pranje rublja i čišćenje u Lioxu.

Miris je to koji neće nestati kad se odjeća osuši. Bangao Godoy savjetuje da da ponovno operete veš dodajući šalicu octa ili proizvoda za dezinfekciju rublja kako biste eliminirali neugodni miris. Pomirišite svoju odjeću nakon drugog pranja kako biste bili sigurni da je miris nestao. Ako nije, možda ćete morati i po treći put oprati odjeću.

“No, nije samo miris problematičan. Može doći i do štete na vlaknima odjeće. Vlaga može oslabiti tkaninu ili čak prouzročiti rupe” , kaže Craig Anderson, vlasnik tvrtke Appliance Analysts.

Čak i ako to ne primijetite odmah, možda ćete uočiti da vam se odjeća brže troši i puca nego inače. Također, odjeća se može jako razvući ili izgubiti originalni oblik, a nećete to moći ispraviti niti glačanjem. Veće su šanse da se to dogodi ako vam odjeća stoji mokra dulje od 24 sata.

Ako ostavite odjeću predugo mokru u perilici rublja, boje mogu izblijediti.

Deterdžent i omekšivač također mogu ostaviti mrlje i naslage na odjeći, što može uzrokovati promjene u boji ili mrlje, a to se kasnije ne može ispraviti , kaže Bangao Godoy.

Foto: Pixabay

Ostavite li mokru odjeću predugo u perilici, u vašem se uređaju može pojaviti plijesan.

“S vremenom vlaga iz mokre odjeće može uzrokovati pojavu plijesni unutar stroja, što dovodi do neugodnih mirisa i mogućeg oštećenja komponenti stroja” , kaže Paulo Filho, vlasnik tvrtke Celestial Cleaning Service. Težina tkanine također može opteretiti motor stroja, što može skratiti njegov vijek trajanja.

Ako vaša perilica za rublje počne poprimati čudni miris, odvojite jedno poslijepodne da je dobro očistite. Prema USA Today, možete dodati 1/4 šalice sode bikarbone i 1/4 šalice vode u spremnik deterdženta u stroju i 2 šalice akloholnog octa u bubanj. Uključite standardno pranje na visokoj temperaturi za temeljito čišćenje. Ako su nakon pranja ostala prljava mjesta, uklonite ih mokrom spužvom.

Najljigavijja stvar koja se može dogoditi ako predugo zaboravite svoju odjeću je da privlačite insekte. Vlažna, topla okolina stvorena mokrom odjećom idealno je mjesto za razmnožavanje ovih neželjenih posjetitelja, što može uzrokovati dodatne probleme i oštetiti vaš dom , kaže Filho.

Jednom kada postoji problem s štetočinama unutar vaše perilice rublja—sa svim svojim sitnim, tamnim i vlažnim pukotinama—moglo bi trebati puno vremena i novca za njihovo uklanjanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close