Što se zaista nalazi u vrećicama čajeva koje pijete

Autor: Poslovni.hr , 28. veljača 2023. u 13:43
Foto: Pixabay

Spomenuta analiza DNK u lišću čaja moglo bi pomoći znanstvenicima u praćenju širenja insekata koji se smatraju štetočinama.

Henrik Krehenwinkel, ekološki genetičar sa Sveučilišta u Trieru, sa svojim timom znanstvenika je otkrio revolucionarni način otkrivanja interakcija biljaka i životinja. U časopisu Biology Letters objavili su studiju u kojoj su analizirali osušeno lišće kamilice, metvice, čaja i peršina.

Ekološkom analizom DNK su testirali čajeve i ljekovito bilje. Na odabranim komercijalnim proizvodima pronašli su više od 1200 različitih vrsta člankonožaca.

Skupili su uzorke raznih začinskih bilja i čajeva iz raznih dijelova svijeta. Henrikov tim je razvio metode za izdvajanje i umnožavanje DNK člankonožaca iz dostupnog biljnog materijala, a u objavljenom istraživanju navode kako je otprilike 99,99% pronađenog DNK bio biljni, a samo mali dio DNK kukaca.

Naravno, to je dobra vijest za one koji žele piti čaj, no DNA člankonožaca upućuje na nešto drugo. Naime, to nam govori kako čajevi nisu puni pesticida kako se nagađalo, piše Klik.hr.

Spomenuta analiza DNK u lišću čaja moglo bi pomoći znanstvenicima u praćenju širenja insekata koji se smatraju štetočinama. Kukci često putuju diljem svijeta putem brodova, automobila i slično te se uspješno presele i pustoše šume, džungle ili usjeve.

Komentirajte prvi

New Report

Close