Što jesti i piti prije i poslije cijepljenja, a što svakako treba izbjegavati

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2021. u 10:17
foto: pixabay

Ako ste odmorni, imunološki sustav će raditi najbolje što može.

Ako još niste primili cjepivo, možda vas zanima kako se pripremiti, pa i što jesti i piti prije te nakon cijepljenja.

Alkohol izbjegavajte u oba slučaja

Čak i samo malo alkohola može lako izazivati dehidraciju, što će pojačati nuspojave. Alkohol je povezan i s negativnim utjecajem na imunološki sustav pa ga je i zbog toga potrebno izbjegavati. Isto tako ako ste mamurni, nećete moći prepoznati radi li se o posljedici alkohola ili cjepiva.

Pazite što jedete prije odlaska u krevet

Ako ste odmorni, imunološki sustav će raditi najbolje što može. Prema istraživanjima, ako jedete premalo vlakana, zasićenih masnoća i šećera, to može utjecati na isprekidan san. Suprotno tome, vlakna će vam omogućiti dubok i kvalitetan san. Salata, leća, maslinovo ulje, losos i citrusi mogu biti dobar odabir. Ako ste gladni prije spavanja, pojedite malo voća ili orašastih plodova.

Ne zaboravite vodu

Vodu biste trebali piti prije i nakon cijepljenja, a naravno najbolje ju piti kroz cijeli dan – od trenutka kada se probudite do odlaska na spavanje. Ako ne volite okus vode, dodajte joj limuna ili začinskog bilja, piše Ordinacija.hr.

Prije samog cijepljenja jedite dobro balansiran obrok

Iako gubitak svijesti nije jedna od nuspojava koja se spominje, CDC je ipak izvijestio kako se to događa, bez obzira o kojem se cjepivu radi. Obično je posljedica anksioznosti, ali kako bi učinili sve što možete da to spriječite, pojedite nešto i popijte malo vode prije samog cijepljenja. Voćni sok, zobena kaša ili malo orašastih plodova su uvijek dobar izbor.

Nabavite namirnice prije cijepljenja

Kod nekih će se kao nuspojava pojaviti i mučnina, možda se neće dogoditi vama, ali dobro je pripremiti namirnice koje se lako probavljaju. Dobre opcije uključuju povrtnu juhu, banane, dinje, smeđu rižu i krumpir. Ako se ipak mučnina dogodi i vama, jedite nešto malo svakih par sati, a ako vam se ne da kuhati, naručite obrok, piše Ordinacija.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close