Štetne kemikalije su svuda oko nas, a na ove posebno treba obratiti pažnju

Autor: Poslovni.hr , 26. travanj 2023. u 12:12
Foto: Pixabay

Hoće li kemikalije predstavljati rizik po zdravlje ovisi o brojnim faktorima.

Svakodnevno smo izloženi različitim kemikalijama, međutim neke mogu ugroziti naše zdravlje. Hoće li kemikalije predstavljati rizik po zdravlje ovisi o brojnim faktorima, prije svega od doze koju unesemo, koliko često smo izloženi kemikalijama, ali i od individualne osjetljivosti, spola i uzrasta, piše City magazine.

“Postoje i periodi kada su ljudi posebno osjetljivi, naročito u najranijem razvoju, djetinjstvu i pubertetskom periodu. Opasnih kemikalija ima svuda oko nas i, nažalost, nemoguće ih je izbjeći”, kaže profesorica Aleksandra Buha Đorđević s Farmaceutskog fakulteta.

Tako, primjera radi, tave koji imaju premaz da se hrana ne bi ljepila po njima, mogu biti izvor štetnih kemikalija. Što se odjeće tiče, određeni predmeti, posebno oni otporni na vodu i mrlje, mogu sadržavati štetne kemikalije, a plastična ambalaža i posude bisfenole i ftalate.

“Savjet je da jednokratnu plastiku koristimo zaista jednokratno, a ako plastiku koristimo za skladištenje hrane, ona ne bi trebala u njoj dugo stajati. Plastične posude ne treba prati u perilici suđa, jer pri visokim temperaturama može doći do oslobađanja kemikalija”, objašnjava Aleksandra Buha Đorđević.

Kemikalije koje se mogu naći u spomenutim proizvodima utječu na čitav organizam, ali najviše na endokrini sustav i to posebno u periodima trudnoće, ranog djetinjstva i puberteta.

Neke kemikalije se zovu i endokrini ometači, koji na neki način u organizmu imitiraju hormone i mogu izazvati neurorazvojne poremećaje i probleme s reproduktivnim sistemom, a mogu i da oštete neke žlijezde, piše RTS.

Komentirajte prvi

New Report

Close