Skijalište s epitetom ‘obiteljsko’

Autor: Majda Žujo , 14. studeni 2013. u 22:00
Skijalište Kreischberg

Gotovo svi stanovnici Muraua na neki način su povezani sa skijanjem, no posjetitelji mogu uživati u snowboardarnju, snowtubingu i skakanju na trampolinu.

Dolaskom hladnijih dana, mnogi rekreativni skijaši već su počeli razmišljati o destinaciji za ovogodišnje skijanje. I dok se većina skijaša po navici odlučuje za razvikana skijališta, sve su popularnija i ona nešto manja, prvenstveno namijenjena obiteljima.Jedno od takvih skijališta je i austrijski Kreischberg, smješten u blizini austrijskog gradića Murau u zapadnoj Štajerskoj.

Samo skijalište nalazi se na granici austrijskih pokrajina Kärntena i Salzburga, regija Lungau.Kreischberg opravdano ima epitet obiteljskog skijališta, jer su većina staza plave ili pak nešto lakše crvene, a međusobno su i vrlo dobro povezane. Ljubitelji dugačkih i širokih staza ovdje i tekako mogu uživati, a da se pri tome ne gužvaju s drugim skijašima, a oni željni malo većeg adrenalina mogu uživati odličnim crnim ili pak off road stazama. U slučaju da se nađete na najvišem vrhu planine Rosenkranzhöheu, s kojeg puca impozantan pogled, tako možete birati kako ćete se spustiti do doline – plavom, crvenom ili crnom stazom.

Briga za djecu
Na skijalištu je ukupno 46 kilometara staza, a osim 14 već postojećih skijaških liftova u planu je i nova gondola za deset ljudi. No, osim skijašima, Kreischberg je prilagođen i neskijašima. Oni mogu uživati u snowtubingu, skakanju na trampolinu ili se pak posvetiti učenju skijanja. Osim toga, u blizini je i staza namijenjena skijaškom trčanju. Najmlađi također mogu uživati u snježnim tematskim parkovima, sanjkanju, ili noćnom sanjkanju. Briga za djecu na Kreischbergu je zaista izražena na svakom koraku pa po samom skijalištu postoji nekoliko mjesta s uređenim igralištima za djecu, za njih su izdvojene i posebne vučnice, a na stazama su postavljene i razne zanimacije te plava nasmijana srca koja su maskota skijašta. U pauzama od skijanja, posjetitelji mogu uživati i u dvanaest restorana smještenih u neposrednoj blizini stanica žičara i to po prilično povoljnim cijenama.Ono što je za Murau specifično je da su gotovo svi njegovi stanovnici na neki način povezani sa skijanjem. Murau zajedno s okolicom broji oko 29 tisuća stanovnika, a svi znaju skijati."Odrasli su uz skijanje, a skijališta u regiji su tijekom zimskog perioda radno mjesto najvećeg broja stanovnika.

Tijekom ljeta većina ljudi koji rade na Kreischbergu (u tvrtki Kreischberg i školama skijanja) uglavnom su farmeri ili rade ljetne poslove", priča nam Melanie Koch iz turističke zajednice Murau-Kreischberg. Ipak, unatoč svim prednostima za obitelji koje ovo skijalište nudi, blizina razvikanih skijališta može im ponekad biti minus. Stoga su se u Kreischbergu morali i dodatno potruditi kako bi privukli turiste."Kreischberg nije najveća skijaška destinacija, no ima brojne druge prednosti. Primjerice, posjetitelji ne moraju imati auto da dođu do vrha. Mogu samo uskočiti u gondolu koja je smještena na nadmorskoj visini od 850 metara, i dovest će ih do najvišeg vrha, na 2118 metara", kaže nam Koch dodajući kako je skijalište idealno za djecu i zbog toga što ih roditelji mogu ostaviti pod budnim okom učitelja skijanja dok oni sami skijaju na najzahtjevnijim stazama. 

Sve veći interes mladih
Tijekom godine Murau-Kreischberg posjeti oko 30.000 turista, a većina njih tamo dolazi zimi. Uglavnom se radi o roditeljima s djecom te parovima iznad četrdeset godina. No, to ne znači da i mladi ne mogu naći zanimaciju za sebe. Iako u Kreischberg uglavnom dolaze ljubitelji skijanja, sve je veći interes snowboardera i mladih koji se bave free style skijanjem.Zanimljiva je stoga i činjenica da je ne tako veliko skijalište dobilo domaćinstvo Svjetskog prvenstva u snowboardu i freestyleu 2015. godine (Freestyle and Snowboard World Championships). "Težak je bio put da ostvarimo taj cilj, jer je odluku donoosila svjetska skijaška federacija (FIS). No zbog prijašnjih organizacja svjetskih kupova, Kreischberg ima velike mogućnosti za organizaciju Svjetskog prvenstva. Radi se prvom dvostrukom prvenstvu – freestyle i snowboard – koje se održava u Austriji", ističe Melanie. A u turističkoj zajednici nadaju se da će to Kreischbergu donijeti i veliku međunarodnu reklamu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close