Glendronach osnovao je James Allardice 1826. godine, i tako dobio jednu od prvih licenci za legalno destiliranje u Škotskoj. Bilo je to partnerstvo između James Allardicea i lokalnih farmera, a zbog njegove upečatljive karizme i čvrstog vodstva, destilerija je u vrlo kratko vrijeme izgradila jaku reputaciju. Međutim, 1837. godine, destileriju je zadesio požar, te je uništio do temelja. Štoviše, i sam Allardice je nakon nekoliko godina bankrotirao.
Destileriju nakon Allardiceove smrti preuređuje i preuzima Walter Scott, nekadašnji menadžer Teaninich destilerije, koji je Glendronach vodio sve do 1880-ih, kada je i sam preminuo. U međuvremenu, 1920. godine, stigao je novi te najvažniji vlasnik destilerije.
Kapetan Charles Grant, najmlađi sin Williama Granta, osnivača Glenfiddich destilerije, kupio je Glendronach za devet tisuća funti i zadržao ga četrdeset godina u obiteljskim rukama. Charles Grant podigao je destileriju do te razine, da je Glendronach postao prva klasa i jedan od najtraženijih maltova za blendove Whiskyja. Zanimljivost je ta, da destilerija nije prekidala operativni pogon za vrijeme oba Svjetska Rata.
Jaka karta blendova i neprekidne turbulencije
1960. godine destileriju otkupljuje William Teachers & Sons, te postaje dio Teachers blenda, jednog od najslavnijih whisky blendova, poznatom po izrazitoj malty komponenti. Zapravo osamdeset posto proizvodnje Glendronacha, odlazilo je za blendove drugih brendova. Tako se destilerija svojom kvalitetom vrlo brzo visoko etablirala. No osim kvalitetne sirovine, ono što Glendronach već u 60-im godinama bitno razlikuje od drugih kuća, je isključiva uporaba sherry bačava.
Vrlo neobičan pristup, dok su drugi koristili bourbon bačve i slijedili jedan ustaljeni stil. I to u vrijeme kada se proizvodnja sherry bačava u Andaluziji, Jerezu, sve više gasi. Narednih desetljeća, destilerija je mijenjala vlasnike, a između 1996. i 2002. godine, imala je operativni prekid, u kojem je razdoblju čak osam puta stavljana na tržište na prodaju. Nakon što je nastavila s radom, destilerija nema više svoj pod za maltiranje, a tadašnji vlasnik Pernod Ricard, 2005. godine ukida takozvano direktno paljenje, grijanje kotlova s ugljenom, i prebacuje izvorište grijanja na paru – pa je Glendronach tako posljednja destilerija u Škotskoj koja je napravila tu promjenu.
Za kratko vrijeme, po prvi put introducirane su bourbon bačve, kako bi se snizili troškovi i whisky napravili pristupačnijima. Premda se odluka pokazala uspješnom, vrlo kratko poslovanje pod vodstvom Chivas Brothers, značilo je kraj još jedne ere destilerije. Posljednju akviziciju Glendronacha, napravio je Brown-Forman 2016. godine, proizvođač planetarno poznatog Jack Daniel’s Tennessee whiskeya.

drugih brendova, među njima najpoznatiji je bio onaj za Teachers/PD
Dolina kupina
Ime Glendronach proizlazi iz škotski gaelski riječi gleann i dronach, u prijevodu dolina kupina. Destilerija je smještena u škotskoj pokrajni Highland, nekoliko kilometara od gradića Huntly, a u njezinoj neposrednoj blizini, nalazi se šuma koja obiluje mnoštvom kupina. Zgrada destilerije svojom tamno sivom, gotovo crnom fasadom i žarko crvenim otvorima, itekako će ostati zapamćena onom tko je posjeti.
Inače crni zidovi upućuju na gljivice koje rastu na njima, a hrane se etanolom to jest whiskyjem koji isparava iz bačava. Vodu za proizvodnju Whiskyja, Glendronach koristi iz izvorišta Dronac burn koji teče ispod same destilerije, a pored skladišta i upravne zgrade nalaze se vrtovi s povrćem. Glendronach zapošljava stalnih osamnaest i dvanaest privremenih radnika, a još 1860-ih žene su imale beneficirani radni staž.
Destilerija raspolaže s devet fermentacijskih spremnika i dva para kotlova, dok operativno radi, dvadeset i četiri sata dnevno, sedam dana u tjednu. Godišnji kapacitet proizvodnje iznosi dva milijuna litara, a u skladištima dozrijeva 45.000 bačava Whiskyja. 2020. godine, renoviran je centar za posjetitelje, koji osim degustacijske prostorije, sadrži i whisky bar, lounge i trgovinu.

Angel’s share i sherry karakter
Također, sama pozicija prostorija i mikro klimatski uvjeti, utjecat će na evaporaciju te finalno oblikovanje Whiskyja. Primjerice, starija skladišta takozvana dunnage, zbog svojih zemljanih podova, imat će veću vlažnost zraka, pa će tako i isparavanje biti niže u odnosu na novija skladišta na katove. Pretpostavlja se da je takozvani angel’s share ili isparavanje u dunnage skladištima oko pola posto, dok se u onim novijima u ljetnim mjesecima može popeti i do dva posto godišnje.
U starijim skladištima, procesi se odvijaju dosta sporije, te će obično u njima najdulje dozrijevati whiskyji, i to u najskupljim bačvama. Glendronach raspolaže s tri skladišta, pa će se u svakom od njih, ovisno o mikro klimi i vrsti bačava, whisky različito razvijati. To sve daje veći dijapazon kupažiranja i više opcija za master blendera.
Kaže se da bačva čini whisky, pa će tako whisky dobiti i do sedamdeset posto karaktera od same bačve – od boje, mirisa, tekstura i okusa. Glendronach u svojoj osnovni je arhetipski, starinski Highland single malt whisky. Radi se o whiskyju koji je u svom profilu donekle, takozvano prljav, a zbog odležavanja u sherry bačvama, stilski će biti bogat s aromama i okusima orašastih plodova, suhih šljiva i grožđica, smokava, čokolade, griota i božićnih slastica.
Moj top 3 izbor
1. Glendronach 12
Izrazito svjež i voćan, vrlo elegantan s konkretnim profilom ječma i blagom notom pozitivne prljavštine koja podsjeća na naranče zahvaćene s plijesni. Na nepcu vrlo nježan, s pratećim notama šljiva, pečenih jabuka i žitarica. Core range Glendronacha i reizdanje 12-ice koja se stilski vidno razlikuje od prijašnje verzije, a podsjeća na whiskyje starije ere. Odležano u Oloroso i Pedro Ximénez sherry bačvama. Odličan izbor za svakodnevicu. 43% Alk.
2. Glendronach Port Wood
Duboke note grožđica, zrelih šljiva i melase. Vinozan nos s rancio notama zemlje, gljiva i kože. Nakon dozrijevanja u Oloroso i Pedro Ximénez sherry bačvama, whisky se za takozvani finishing, prebacuje u bačve Porta u kojim je odležavao ruby i tawny port. Radi se o whiskyju koji je svega desetak godina star, ali zbog bačava Porta daje dojam čak starijeg whiskyja. Hedonistički, zimski whisky, s puno slasti i finih rubova. 46% Alk.
3. Glendronach 21 Parliament
Vrlo kompleksan nos s izrazitim aromama kave, tamnih višanja i crne čokolade, uz pozadinske note cedrovine i karamele. Elegantnog izričaja i finih tonova. Ovdje se vrlo vjerojatno radi o whiskyjima starim i preko dvadeset i pet godina, koji potječu iz vremena dok je destilerija koristila direktno paljenje. Zagorene žitne note i uljna tekstura su jako dobri putokazi za dašak starije ere. Kao i prethodna dva, i ovaj je whisky odležan u Oloroso i Pedro Ximénez sherry bačvama. 48% Alk.
