Šibenski liječnik kreće u avanturu života: Jedrit će od Kornata do Brazila kako bi upozorio na veliki problem

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2018. u 09:19
FOTO: GettyImages

Šibenski oftalmolog Dražen Grgić na Dan grada i blagdan sv. Mihovila 29. rujna kreće na avanturu života. Kako bi privukao pažnju svijeta na gorući problem onečišćenja mora plastikom, zaputit će se sam na jedrilici na put dug deset tisuća nautičkih milja od Kornata sve do brazilskog otočja Fernando de Noronha.

"Gledamo na more samo kao na resurs koji treba iskorištavati, a ne kao na živo biće koje treba paziti, čuvati i održavati. Plastika koju ne vidimo s plaža, opasna mikroplastika ušla je u prehrambeni lanac morskih stvorenja pa toksini iz plastike ugrožavaju našu hranu i posljedično nas. Takvu situaciju možemo mijenjati isključivo edukacijom i 'zelenim' odgojem mlađih generacija o opasnostima jednokratne plastike na živi svijet", kazao je za ŠibenikIN liječnik Dražen Grgić.

Njegova akcija zove se 'Čisto more, čisto srce', dodaje, a otok veličine Žirja Fernando de Noronha u Brazilu kao odredišnu točku, kaže, nije izabrao slučajno, budući da je riječ o području pod zaštitom UNESCO-a koje nije samo turistički raj već priroda toliko vrijedna da je broj gostiju koji ga mogu posjetiti limitiran na 400 dnevno.

– Potrebno je čuvati okoliš i smanjiti pritisak ljudi na okolinu, a baš to UNESCO prigovara hrvatskim nacionalnim parkovima koji su preopterećeni posjetiteljima – rekao je Grgić za ŠibenikIN.

Po njegovim predviđanjima, plovidba do Brazila trajat će do mjesec i pol dana, na put nosi oko 300 litara vode i nešto pića za 'podizanje morala' te dovoljno konzervirane i dehidrirane hrane.

Plovit će prvo uz obalu Italije, Sardinije i Španjolske, a nakon Gibraltrara i Kanara pred njim je otvoreno more Atlantskog oceana.

U Hrvatsku će se vratiti krajem godine, a izazov će biti put natrag i to kada se nađe u moru po sredini Atlantika gdje će ploviti prema vjetru.

Komentirajte prvi

New Report

Close