Sessa: nije problematičan Ovršni zakon, nego zakon o Fini

Autor: Saša Paparella , 05. travanj 2017. u 10:23
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Taj se zakon u medijima gotovo i ne spominje i to vjerojatno zbog štićenja nekih političkih interesa, kaže Sessa.

Na okruglom stolu pod nazivom Mediji i pravosuđe, održanom u zagrebačkom Novinarskom domu, sudjelovao je i Đuro Sessa, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.  Osvrćući se na novinske napise, Sessa je tom prigodom rekao – „kad govorimo o 300.000 blokiranih građana, moramo znati da nije problematičan Ovršni zakon, nego zakon koji regulira rad Fine! Taj se zakon u medijima gotovo i ne spominje i to vjerojatno zbog štićenja nekih političkih interesa“.

Sucu Sessi, poznatom i po tome što često tuži novinare, a ovom je zgodom rekao kako "medije zanimaju krv i glave koje se kotrljaju stubištem,“replicirao je novinar Denis Kuljiš, rekavši mu „vaša je profesija uništila našu. Pa samo ja imam 150 parnica za klevetu i mislim da nju treba dekriminalizirati. Prije su i suci i zakoni bili bolji, svi su bili zainteresirani da dođemo do istine, no sada je drugačije. Ja ne mislim da su suci korumpirani, ali mislim da ništa na rade“,  rekao je Kuljiš.     

Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Maja Grubišin iznijela je statistiku o zaprimljenim i riješenim predmetima u kojima su okrivljenici novinari. Kazala je da je ove godine 'u radu' na svim općinskim sudovima 69 postupaka protiv novinara zbog klevete, 17 zbog teškog sramoćenja i 11 zbog uvreda. Zbog tih nedjela 2015. i 2016. protiv novinara je doneseno deset osuđujućih i obrazloženih presuda, 21 presuda bila je oslobađajuća, dvije odbijajuće, 20 postupaka je obustavljeno, a u 20 je slučajeva odbačena privatna tužba.

Predstavljeni su i rezultati znanstvenog istraživanja mariborskog sveučilišta Alma Mater Europaea, u kojemu su od četiri najveća hrvatska županijska suda, pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama, tražene presude političarima pravomoćno osuđenima za korupciju. Istraživanje je pokazalo da u Hrvatskoj postoji dobar zakonski okvir, ali da građani zbog niza, uglavnom birokratskih, prepreka svoja prava ponekad ne mogu ostvariti.

Okupljeni novinari i suci raspravljali su o transparentnosti pravosudnih tijela i njihovoj izloženosti medijskoj kritici, te pokušali naći način kako u interesu javnosti ostvariti maksimalnu suradnju.

Situacija nije idilična, pa je tako ministar pravosuđa Ante Šprlje priznao da javnost suce smatra korumpiranima, dok suci novinare smatraju nedovoljno educiranima. Šprlje je novinarima zamjerio što senzacionalizmom ugrožavaju pojedine istrage. Predsjednik HND-a Saša Leković složio se da je u medijima sve više površnosti i sve manje sektorskih novinara koji poznaju tematiku, a kolegama je zamjerio i što se nedovoljno koriste Zakonom o  pravu na pristup informacijama. Leković je nedopustivim nazvao nedavni istup šibenske sutkinje koja je u sudnici održala predavanje novinarima o tome kako se trebaju ponašati.  

Komentirajte prvi

New Report

Close