Samo jedna žlica ovih sjemenki dnevno može vam smanjiti razinu kolesterola

Autor: Poslovni.hr , 30. listopad 2022. u 09:48
Foto: Unsplash

Premda visoki kolesterol može biti uzrokovan mnogim čimbenicima uključujući nedostatak tjelovježbe, pušenje i pijenje alkohola, često se povezuje i s prehranom i unosom previše hrane bogate zasićenim mastima.

Visoki kolesterol znači da imate previše masne tvari poznate kao kolesterol u krvi. S vremenom se to može nakupiti u vašim krvnim žilama i ako se ne liječi može uzrokovati začepljenja, a te blokade mogu biti opasne i mogu rezultirati stanjima poput srčanog i moždanog udara.

Premda visoki kolesterol može biti uzrokovan mnogim čimbenicima uključujući nedostatak tjelovježbe, pušenje i pijenje alkohola, često se povezuje i s prehranom i unosom previše hrane bogate zasićenim mastima. Na isti način na koji određena hrana može dovesti do visokog kolesterola, druga hrana može pomoći u njegovu smanjenju, piše Express.

Nutricionist i osnivač OriGyma, Luke Hughes kaže kako jedna sjemenka s visokim udjelom “dobrih” masti može biti korisna onima koji žele smanjiti kolesterol.

“Sjemenke sezama mogu se dodati brojnim zdravim jelima kao što su prženo povrće i piletina te azijska jela s rižom i rezancima. Također se mogu ubaciti u salate, staviti u humus, sushi i juhe. Dodavanje jedne žlice ove zdrave hrane s visokim udjelom masti u salatu za ručak ili večeru može vam osigurati dodatnih 14 grama ukupne masti. Sezam je bogat mononezasićenim i polinezasićenim mastima, a ima i vrlo malo zasićenih masti”, kaže Hughes.

Kako tvrdi, studije su pokazale da konzumiranje više upravo tih vrsta masti u odnosu na zasićene masti može smanjiti razinu lošeg kolesterola u vašem tijelu.

“Iako je poznato da obje ove zdrave masti snižavaju razinu kolesterola, sjemenke sezama sadrže i biljne spojeve poznate kao lignani i fitosteroli za koje je također otkriveno da snižavaju razinu kolesterola”, napominje Hughes.

Foto: Unsplash

To je poduprlo istraživanje objavljeno u International Journal of Food Sciences and Nutrition, koje je zaključilo da sjemenke sezama mogu smanjiti ukupni kolesterol i lipoproteine ​​niske gustoće, odnosno “loš” kolesterol.

Drugi pak rad koji je objavljen u Cureus Journal of Medical Science 2017., izvijestio je kako ulje sjemenki sezama također snižava trigliceride, vrstu masnoće u krvi. Istraživanje je pokazalo da i redovita konzumacija sjemenki sezama može pomoći u smanjenju visokog kolesterola i triglicerida, još jedne vrste masnoće u krvi.

Komentirajte prvi

New Report

Close