Rekordan broj prijava za Oscar za najbolji strani film

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. listopad 2012. u 09:20
EPA

Američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti zaprimila je rekordan broj prijava za sudjelovanje u utrci za nagradu Oskar za najbolji strani film, kategoriju za koju je svoje filmove ove godine prijavila čak 71 zemlja, piše britanski Guardian.

Jedan od natjecatelja za tu prestižnu filmsku nagradu je austrijski film "Ljubav" redatelja Michaela Hanekea, dobitnik Zlatne palme na ovogodišnjem festivalu u Cannesu u kojemu Emmanuelle Riva i Jean-Louis Trintignant glume postariji par suočen s pogoršanim zdravstvenim stanjem supruge. Među nominiranima je i "Nairobi Half Life" kenijskog redatetelja Davida Tosha Gitonge, prvi film ikada nominiran iz te zemlje.

Nominirani su i francuski hit "Nedodirljivi" redatelja Oliviera Nakachea i Erica Toledana, proglašen najboljim igranim filmom po ocjeni publike na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu, te švedski "Hipnotizer" redatelja Lassea Hallstroma. Hallstrom je režirao film "Kućna pravila" (1999.) koji je osvojio dva Oskara te bio nominiran u kategoriji najboljeg filma godine uz još četiri druge nominacije. Film govori o detektivu koji udruži snage s poznatom psihologinjom kako bi riješio slučaj brutalnog višestrukog ubojstva koji uključuje mladog traumatiziranog svjedoka zločina. Tu je i norveški "Kon-Tiki" u režiji Joachima Ronninga i Espena Sandberga, kronika ekspedicije Thora Heyerdahla preko Pacifika 1947., organizirane kako bi se dokazalo da su prapovijesni narodi iz Južne Amerike mogli naseliti Polineziju, odnosno, da je bilo tehnički moguće preploviti Tihi ocean isključivo uz pomoć materijala i tehnologije iz tog doba. 

U znak prosvjeda zbog antiislamističkog filma nedavno postavljenog na YouTube, ove godine za zlatni se kipić neće natjecati niti jedan iranski film.

Komentirajte prvi

New Report

Close