Reklame, igrani, dokumentarci…, u produkciji vrte svoj film

Autor: Marta Duić , 23. siječanj 2020. u 22:00
Na proljeće im u neovisna kina ulazi dugometražni dokumentarac 'Kuća Male Zvijezde'/Emica Elveđi/PIXSELL

Tamara Babun i Una Radić bave se audiovizualnom djelatnošću u tvrtki Wolfgang&Dolly.

Nakon godina rada u audiovizualnom sektoru, producentica Tamara Babun je 2017. odlučila ući u poduzetničke vode i osnovala producentsku kuću Wolfgang&Dolly, gdje joj se nešto kasnije pridružila kolegica i sada poslovna partnerica Una Radić. 

Njihova tvrtka je u rangu mikropoduzeća, a u užem timu ih je četvero. Naravno, priroda njihova posla je projektna te surađuju s raznim timovima ljudi, od kojih mnogi već imaju status stalnih suradnika.

Uređen sustav, a riskantan biznis
"Poslovno gledano, specifičnost filmske proizvodnje jest da je svaki proizvod prototip čiji prosječni proizvodni ciklus traje tri do pet godina, ovisi o stručnosti i koncentraciji velikog broja ljudi u timu, vrlo često je realiziran u međunarodnoj koprodukciji, združuje javna i privatna sredstva. Sustav razvoja, financiranja i distribucije koliko je uređen, toliko je i riskantan za svaki taj prototip jer je konkurencija velika. Samo u Europi, dakle izvan Hollywooda i Bollywooda, svake se godine završi više od 2000 dugometražnih igranih filmova", objašnjavaju Tamara Babun i Una Radić.

Napominju kako su prema recentnim podacima Europskog audiovizualnog opservatorija u proteklih desetak godina zemlje Europske unije doživjele porast proizvodnje filma od 47 posto.  Od tog volumena proizvodnje 73 posto čine tzv. Velikih 5: Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Španjolska, Italija.  "Ostalo su sve druge zemlje članice EU koje uglavnom imaju komparativnu prednost nešto većeg stupnja financiranja bespovratnim sredstvima, međutim, s druge strane, zbog malog domicilnog tržišta, jezične barijere prema međunarodnom tržištu i nižeg stupnja ukupne produkcijske vrijednosti, one teže dolaze do relevantnijih tržišnih rezultata.

 

12 klijenata

ima zasad tim Wolfganga&Dolly koji čini četvero ljudi

U cijeloj Europi poslovanje poduzeća poput našeg u domeni je visokog rizika, a naročito u zemljama niske produkcijske vrijednosti kojoj pripada i Hrvatska", kažu Babun i Radić. U godinu koja je iza nas Babun i Radić ušle su radeći crowdfunding kampanju na Indiegogou koja je na kraju urodila plodom te su skupile novac za dovršetak dugometražnog dokumentarca 'Kuća Male Zvijezde', projekta koji su završili u samo dvije godine.  "Trenutačno je film u festivalskom dijelu plasmana, na proljeće kreće u mrežu nezavisnih kina u Hrvatskoj, a u tijeku su pregovori s nekoliko broadcastera o otkupu licence za prikazivanje i VOD, tj. video na zahtjev.

U 2019. godini stigla je i prva nagrada Vesna za kratkometražni igrani film 'Raj' Sonje Prosenc i Mitje Ličena, kojem smo koproducenti, a koji je u cijelosti sniman na otoku Cresu s našom Juditom Franković u glavnoj ulozi. U fazi razvoja i financiranja trenutačno imamo četiri dugometražna igrana filma, tri dugometražna dokumentarna filma i niz televizijskih formata", pohvalile su se Babun i Radić.

Novi ured i klijenti
Objasnile su kako su u prvoj godini poslovanja, iako su djelovale svega osam mjeseci, imale četiri klijenta i napravile oko 175.000 kuna prihoda, a već iduće godine broj klijenata raste na 12. 

"Taj poslovni ritam nastavio se i u 2019. koju bismo okarakterizirale kao nama najvažniju i najuspješniju, rekle bismo stabilizacijsku poslovnu godinu te se nadamo putokazom za ubuduće. O tekućoj godini ne želimo spekulirati, ali s obzirom na planirane suradnje s klijentima i razvijene autorske projekte trebale bismo još uspješnije poslovati.  Na naše veliko zadovoljstvo 2019. godinu smo počele suradnjom s našim domaćim Beljem za koje smo osmislile i snimile reklame za vino i kulen, a završile početkom suradnje s vrlo zanimljivom startup pričom Plan Radar iz Austrije koja sad ima svoju podružnicu i u Hrvatskoj", ističu Babun i Radić.

Kako kažu, u planu im je iskorak prema međunarodnom tržištu i dugoročno žele pozicionirati Wolfgang &Dolly kao jednu od ključnih kuća za native oglašavanje. "Same osnove smo postavili, a suradnje u 2020. godini pokazat će nam u kojem tempu možemo dostići svoja očekivanja. Imamo brojne planove. Ovih dana selimo se u novi, veći i bolje opremljeni prostor. Tijekom veljače ćemo dovršavati pregovore s nekoliko novih klijenata.

Osim u nezavisnim kinima u RH, radimo na tome da Kuću Male Zvijezde prikažemo i u drugim zemljama u regiji. Dovršit ćemo snimanje dokumentarno-animiranog filma autora Franka Dujmića, Funk YU, a tu su i razni poslovi oko razvoja i financiranja ostalih projekata. Do kraja 2021. planiramo omogućiti stalno zapošljavanje još dvoje ljudi. Rastemo vrlo postepeno, važno nam je da možemo u potpunosti stajati iza svega što radimo i da stječemo i zadržavamo povjerenje suradnika, klijenata i naravno publike", otkrivaju Babun i Radić.

Ističu kako je svima koji rade u produkciji i filmu međunarodna suradnja domaći teren. U skladu s tim, većina njihovih projekata su ili koprodukcije ili na neki način vuku financiranje nadnacionalno. "U plasmanu nam je svakako važno da možemo svoja djela što bolje, češće i više predstaviti međunarodnoj publici. Taj princip je od prvog dana prisutan i u ostalim aktivnostima Wolfganga&Dolly i 2020. godina će sigurno biti obilježena ekspanzijom svih vrsta međunarodnih partnerstava", poručuju Tamara Babun i Una Radić.

Komentirajte prvi

New Report

Close