Proračun Erasmusa do 2020. oko 16,4 milijarde eura

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2017. u 21:59
Brexit neće utjecati na Erasmus

Pogodnosti programa Erasmus u proteklih je 30 godina iskoristilo ukupno pet milijuna mladih Europljana.

Program Erasmus koji je omogućio više od pet milijuna mladih da odu na razmjenu u inozemstvo, slavi 30. obljetnicu i ističe se kao europski "uspjeh" u Uniji poljuljanoj nakon izglasavanja Brexita.

Europski program pojavio se 15. lipnja 1987., a nazvan je u čast Erazma Roterdamskog, jednog od velikih humanista renesanse. Isprva je program bio osmišljen samo za studente i omogućavao im da provedu godinu studija u inozemstvu. U međuvremenu, proširio se s 11 na 33 zemlje i kao program Erasmus+ uključio je srednjoškolce. U protekla tri desetljeća pogodnosti Erasmusa iskoristilo je ukupno pet milijuna korisnika.

Obljetnica će se uz Pariz proslaviti i 26. siječnja u Bruxellesu, prije niza drugih događanja tijekom godine. Erasmus je obilježen i filmom. Uspješnica "Španjolski apartman" Cedrica Klapischa iz 2002. prikazuje mladog Francuza na studiju u Barceloni. Na europskoj razini Španjolska ostaje glavno odredište za strane studente i prva zemlja po broju učenika poslanih europskim partnerima.

"Niski troškovi života i lijepo vrijeme" objašnjavaju taj uspjeh, po glasnogovorniku Erasmusa Lucasu Chevalieru. Studija objavljena 2014. procjenjuje da je više od milijun beba rođeno otkad je pokrenut Erasmus u vezama parova spojenih tijekom studijskih boravaka. Europski partneri "u ovom trenutku ponovno pregovaraju o budućem programu Erasmus+.

Zbog pojačanog interesa mladih i proračunskih ograničenja program je doveden u pitanje i zbog perspektive izlaska Velike Britanije iz EU-a. Za direktora studentskih poslova u Oxfordu Dena Moorea, ugledna ustanova "namjerava ostati kozmopolitska zajednica i rezultat britanskog referenduma to neće promijeniti. Naši studenti iz čitavog svijeta jednako će srdačno biti ugošćeni kao što su uvijek bili". Proračun Erasmusa do 2020. računa na 16,4 milijarda eura.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close