Promiču Zagreb kao filmsku destinaciju

Autor: Marta Duić , 08. svibanj 2019. u 22:00
Producent Igor Nola, redatelj Vinko Brešan i ravnateljica Ureda Mia Pećina Drašković

Filmski ured privlačit će koprodukcije.

Prepoznavši veliki gospodarski i turistički potencijal u realizaciji domaćih i stranih filmskih i TV projekata, Grad Zagreb je pokrenuo Filmski ured i time se pridružio velikoj svjetskoj obitelji od više od 1000 filmskih ureda diljem svijeta.

U Hrvatskoj postoje filmski uredi u Zadru, ured Kvarnera i Istre, a otvaranje ureda potaknuto je sve češćim snimanjima velikih projekata u Zagrebu.

"Filmski uredi su uvijek gradsko tijelo i prvenstveno se bave koordinacijom svih nadležnih gradskih tijela u odnosu na potrebe produkcije. Usko se koncentriraju na ponudu i promociju lokacija u svom gradu za sve potrebe snimanja kompanija iz cijelog svijeta.

HAVC na razini države radi promociju cijele Hrvatske i odobrava 25% povrata troškova potrošenih u Hrvatskoj na određenoj produkciji. Tako da je osnova poslovanja zapravo potpuno drugačija, osim naravno zajedničke promocije Zagreba i Hrvatske u svijetu", objašnjava Mia Pećina Drašković, ravnateljica Filmskog ureda Grada Zagreba.

Ured će zapošljavati troje ljudi, a prve aktivnosti će biti vezane uz pozicioniranje ureda kao nezaobilazne stanice između produkcija te nadležnih gradskih tijela i ureda te potom uređivanje službene web stranice koja je glavni alat za rad svih svjetskih filmskih ureda. "Promocija Zagreba kao filmske destinacije će biti jedna od primarnih i osnovnih zadaća, jer nam je želja da s kvalitetom i kvantitetom kroz nekoliko godina stanemo 'rame uz rame' s gradovima poput Beča i Praga", poručuje Pećina Drašković. 

Komentirajte prvi

New Report

Close