Daniel Bastijančić iz istarskog sela Brajkovići pokraj Kanfanara nova je zvijezda na hrvatskoj vinskoj sceni. Ovaj 42-godišnji ljubitelj brzih automobila i traktora odlučio je prije desetak godina pokrenuti proizvodnju vina, i to ne bilo kakvih, već prirodnih vina bez sumpora. Temelje za to postavio je njegov pradjed još 1928. kada je zasadio prve plemke u vinogradu te počeo proizvoditi otvorena vina. To je trajalo sve do trenutka kada je Daniel Bastijančić uvidio da tržište traži nešto drugačije i ekstra.
"Prije desetak godina odlučio sam da ćemo proizvoditi samo buteljirana vina i odmah krenuo s eksperimentiranjem. Nikako nisam htio raditi 'industrijski komercijalna vina' te sam prihvatio biološki princip s primjenama i načelima biodinamike znajući da samo tako mogu napraviti nešto posebno. Uzori su mi bili poznati vinari iz slovenskog i talijanskog dijela Brda (Coolia) poput Podveršića, Gravnera i Simčića, te Giorgio Clai iz Istre, Angelo Gaja i Domaine de la Romanée-Conti. Službeno smo s proizvodnjom krenuli 2014., a godinu kasnije izašli smo na tržište pod brendom Lunika", kaže Bastijančić i objašnjava da je Lunika akronim imena njegovih kćeri Lucije i Anike. Također je i talijanska riječ za "jedina", a priziva i riječ Luna jer se poslovi u podrumu vrše kada to mjesečeve mijene dozvoljavaju.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu