B2Body
B2Body

Pravilna prehrana i na poslovnom putovanju, zlatna pravila za bolju organizaciju

Nemojte se opterećivati ako sve ne ispadne kako ste planirali. Manja odstupanja neće puno narušiti.

Anja Rimac
17. kolovoz 2023. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Kada je riječ o poslovnim putovanjima, jedan od najvažnijih aspekata koji često ostaje zanemaren je prehrana.

S obzirom na napore poslovnog putovanja, bitno je odvojiti vrijeme za planiranje prehrane, bilo da se radi o kupovini grickalica i vode, pripremanju obroka unaprijed ili istraživanju restorana.

Istražite, planirajte i pripremite

Prije nego krenete na put, provjerite što će vam biti dostupno. Ako znate da ćete biti na mjestima s ograničenim ili skupim opcijama poput aerodroma i kolodvora, razmislite o pakiranju brzih i jednostavnih međuobroka poput orašastih plodova, sjemenki, sušenog voća, sendviča od integralnog kruha ili tortilje, kako biste ih uvijek imali pri ruci.

Što se smještaja tiče, ako boravite u hotelu, informirajte se o mogućnostima obroka unutar hotela. S druge strane, možda ćete biti u privatnom smještaju sa svojom kuhinjom pa treba uzeti u obzir dostupnost i udaljenost supermarketa ili tržnice.

Zlatno pravilo uspjeha

Kao i inače, ključ pravilne prehrane je ravnoteža. Možete se voditi pravilom 80/20, što znači da 80 posto vaše prehrane bude planirano, a za ostatak odlučite spontano i uživajte bez grižnje savjesti. Ako se radi o kraćim putovanjima, taj postotak spontanosti može biti i malo veći, ali pod uvjetom da se okvirno držite principa pravilne prehrane, poput dovoljnog unosa voća i povrća te općenito hrane biljnog podrijetla te tanjur podijelite na četvrtine gdje jednu četvrtinu zauzima protein poput mesa, ribe i sira, a drugu četvrtinu zauzima žitarica, bila to riža, krumpir ili tjestenina, dok zadnje dvije četvrtine zauzima povrće, pečeno, kuhano, sirovo ili kombinacija.

Sjetite se da nema ničega lošeg u uživanju u desertu ili čaši vina na poslovnom događaju. Umjereno uživanje u istima može biti dio uravnotežene prehrane, sve dok ne postane svakodnevna navika u prekomjernim količinama. Drugim riječima, nema smisla izbjegavati određenu vrstu hrane ili si uskratiti zadovoljstvo isprobavanja okusa nove kulture, ali jednako nema smisla nesvjesno grabiti i ubacivati u sebe sve što nam padne pod ruku.

O projektu B2Body

Poslovni dnevnik, u suradnji sa stručnim partnerom nutricionizam.hr i drugim istaknutim partnerima, donosi serijal videopriloga i članaka koji za cilj imaju istaknuti važnost zdrave prehrane na poslu i educirati čitatelje o tome kako pravilna prehrana, ali i druge navike, mogu poboljšati njihovu radnu učinkovitost te im donijeti brojne benefite.

Organizacija i manja odstupanja

Kada je riječ o organizaciji obroka, bitno je shvatiti da oni ne moraju biti striktno definirani. Svi smo različiti i svatko ima svoje jedinstvene prehrambene potrebe i životni ritam. Netko preferira tri glavna obroka, dok drugi preferiraju pet manjih obroka tijekom dana. Tijekom putovanja možete biti fleksibilni te prilagoditi broj i veličinu obroka ovisno o rasporedu obaveza, jer ćete najčešće ovisiti o drugima. Uzmite vremena za redovne obroke kako biste održali stabilnu razinu energije i izbjegli prejedanje kada odvojite vrijeme za obrok.

Planirajte okvirno, ali ne dopustite da vam prehrana diktira tempo putovanja. Ipak, redovito preskakanje obroka u svrhu dobivanja dodatnog vremena za rad ili razgledavanje grada na prvu se može činiti primamljivo, no isto tako može dovesti do pada energije i produktivnosti kasnije tijekom dana, pa na kraju sami sebi radimo medvjeđu uslugu.

Stoga, planirajte, ali nemojte se opterećivati ako ne ispadne sve kako ste planirali. Manja odstupanja u svrhu postizanja optimalnog užitka neće značajno narušiti kvalitetu vaše prehrane.

Hidracija pri vrhu piramide vitalnosti

Naposljetku, ne smijemo zanemariti važnost hidratacije. Hidratacija je od vitalnog značaja za održavanje energije i koncentracije, posebno tijekom dugih poslovnih sastanaka ili konferencija. Pokušajte uvijek imati bocu vode pri ruci i pijte tijekom cijelog dana. Osim toga, sjetite se da kava i alkohol mogu dehidrirati tijelo, stoga je ključno nadomjestiti tekućinu ako ih konzumirate.

Zapamtite da je prehrana samo jedan aspekt poslovnog putovanja. Neka vam ona olakša i osigura potrebnu energiju za uspješno obavljanje posla, ali neka ne postane izvor stresa ili opterećenja. Uživajte u različitim kulturama i okusima koji se pružaju na putovanjima, ali s umjerenosti i svjesnim izborima koji će vam pomoći da ostanete fokusirani i energični.

Ako želite biti sigurni da unosite sve potrebne nutrijente i pravilno se hranite, ispunite kratak i besplatan upitnik te saznajte svoj rezultat.

New Report

Close