Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Prasac je restoran u koji ćete se željeti vratiti

Autor: Lada Radin
19. veljača 2009. u 22:00
Podijeli članak —

Mjesto na kojem se može uživati i u ‘svinjećem jeziku na pireu od graška i vlasca s umakom od meda’

Lijepo je, za promjenu, čuti za novi restoran ovako simpatičnog i razigranog imena. Reklo bi se da vlasnika ne brine puno kakav će to učinak imati na čistunce, gadljivce i snobove svih vrsta. Točno takav je Dino Galvagno, poznati “enfant terrible” hrvatskoga kuharstva.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Nakon niza godina i restorana gdje njegova kreativnost nije mogla doći do izražaja odlučio se skrasiti na zagrebačkom Gornjem gradu. Restoran “Prasac” nalazi se na mjestu “cocktail”-bara Indy’s, a potom i restorana Fran’s Reef. I dalje je to začuđujuće mali prostor u kojem se ugodno može smjestiti najviše 18 osoba (računajući i dvije za šankom). Nakon niza dobrih kritika i pohvala gosti radoznalo dolaze provjeriti istinitost priča, a čini se da je restoran već uspio steći i stalne goste. Ono oko čega se vrti cijela priča ovog poligona za poigravanje s novim je hrana. Broj jela na jelovniku je mali, a i kad vidite njihove nazive, nad glavom će vam se možda pojaviti upitnik. No brigu na stranu, idejama šefa Galvagna (i njihovoj realizaciji) možete se prepustiti mirne duše. Ono što će vas dočekati bit će istodobno poznato i sasvim novo, neobično, ali opet, nekako nezastrašujuće. Priznajte, koliko često vam pada napamet naručiti jelo čiji je glavni sastojak volovsko srce, svinjeći jezik, tripice? Ili još strašnije, nešto naziva “svinjeći jezik na pireu od graška i vlasca, sa chiffonadom od kupusa i umakom od meda”? U Prascu ćete zadovoljno kimati glavom, čudeći se skladnim kombinacijama neočekivanih okusa. Mjesto je to na koje ćete se znatiželjno željeti vratiti jer se karta jela mijenja u skladu s ponudom na tržnici Dolac, i naravno, Galvagnovom inspiracijom. Jelovnik se također mijenja od ručka do večere, pa je tako večernji skuplji. Vinska lista broji 50-ak vina, od kojih se dio svakodnevno nudi na čaše. Što se cijena tiče, dvije osobe koje za večeru uzmu slijed od predjela, glavnog jela, deserta i čaše vina platit će između 400 i 500 kn. O veličini porcija dalo bi se raspravljati, ali tamo zasigurno nećete ići s namjerom da nakon ručka pušete kako ste se prejeli.

Lijepo je, za promjenu, čuti za novi restoran ovako simpatičnog i razigranog imena. Reklo bi se da vlasnika ne brine puno kakav će to učinak imati na čistunce, gadljivce i snobove svih vrsta. Točno takav je Dino Galvagno, poznati “enfant terrible” hrvatskoga kuharstva.

Nakon niza godina i restorana gdje njegova kreativnost nije mogla doći do izražaja odlučio se skrasiti na zagrebačkom Gornjem gradu. Restoran “Prasac” nalazi se na mjestu “cocktail”-bara Indy’s, a potom i restorana Fran’s Reef. I dalje je to začuđujuće mali prostor u kojem se ugodno može smjestiti najviše 18 osoba (računajući i dvije za šankom). Nakon niza dobrih kritika i pohvala gosti radoznalo dolaze provjeriti istinitost priča, a čini se da je restoran već uspio steći i stalne goste. Ono oko čega se vrti cijela priča ovog poligona za poigravanje s novim je hrana. Broj jela na jelovniku je mali, a i kad vidite njihove nazive, nad glavom će vam se možda pojaviti upitnik. No brigu na stranu, idejama šefa Galvagna (i njihovoj realizaciji) možete se prepustiti mirne duše. Ono što će vas dočekati bit će istodobno poznato i sasvim novo, neobično, ali opet, nekako nezastrašujuće. Priznajte, koliko često vam pada napamet naručiti jelo čiji je glavni sastojak volovsko srce, svinjeći jezik, tripice? Ili još strašnije, nešto naziva “svinjeći jezik na pireu od graška i vlasca, sa chiffonadom od kupusa i umakom od meda”? U Prascu ćete zadovoljno kimati glavom, čudeći se skladnim kombinacijama neočekivanih okusa. Mjesto je to na koje ćete se znatiželjno željeti vratiti jer se karta jela mijenja u skladu s ponudom na tržnici Dolac, i naravno, Galvagnovom inspiracijom. Jelovnik se također mijenja od ručka do večere, pa je tako večernji skuplji. Vinska lista broji 50-ak vina, od kojih se dio svakodnevno nudi na čaše. Što se cijena tiče, dvije osobe koje za večeru uzmu slijed od predjela, glavnog jela, deserta i čaše vina platit će između 400 i 500 kn. O veličini porcija dalo bi se raspravljati, ali tamo zasigurno nećete ići s namjerom da nakon ručka pušete kako ste se prejeli.

Prasac

Opći dojam: uzbudljivi novitet od kojeg se očekuju još mnoga fina i zanimljiva iznenađenja
Adresa: Vranicanijeva 6, Zagreb (Gornji grad)
Telefon: +385 1 4851 411
Radno vrijeme: zimi: ponedjeljkom 19 – 24 sati, od utorka do subote 12 – 15 sati/19 – 23 sati; ljeti: ponedjeljkom 20 – 24 sati, od utorak/subota 12 – 15 sati/20 – 24 sati
Kapacitet: 18 osoba
Specijaliziran za: maštovita autorska jela, bazirana na svježim namirnicama s Dolca

Autor: Lada Radin
19. veljača 2009. u 22:00
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close