Porcija lako dostupnog voća dnevno i smanjit ćete povišen kolesterol

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2023. u 12:37
Foto: Pixabay

Ovo ukusno voće može biti koristan dodatak dobro izbalansiranoj prehrani.

Prema studiji američkih sveučilišta Penn State, Loma Linda, Tufts, UCLA i Wake Forest, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science Daily, ljudi koji su šest mjeseci jeli jedan avokado dnevno primijetili su smanjenje razine kolesterola. Naime, spomenuta studija je nastojala saznati može li redovno konzumiranje avokada pomoći sudionicima u smanjenju tjelesne težine, indeksa tjelesne mase (BMI) i obujma struka, piše B92.

Od 1.000 pretilih sudionika, polovina je dobila jedan avokado dnevno, dok je druga polovina nastavila s normalnom prehranom. Rezultati su otkrili da konzumiranje jednog avokada dnevno tijekom šest mjeseci nije imalo efekta na smanjenje masti na trbuhu, masti u jetri ili obima struka kod pretilih ljudi. Ali to je dovelo do blagog smanjenja razine kolesterola u krvi.

Grupa znanstvenika koja je provela ovu studiju također je zaključila da su sudionici koji su jeli avokado tijekom studije imali kvalitetniju prehranu. I dok su prethodne manje studije pronašle vezu između konzumiranja avokada i niže tjelesne težine, BMI i obima struka, ovo je bila najveća i najsveobuhvatnija studija do sada o zdravstvenim efektima avokada.

“Iako avokado nije utjecao na masnoću ili smanjenje tjelesne težine, studija pruža dokaze da ovo ukusno voće može biti koristan dodatak dobro izbalansiranoj prehrani”, rekla je Penny Chris-Etherton, registrirana dijetetičarka i profesorica nutricionističkih znanosti na Pennu.

Komentirajte prvi

New Report

Close