Policija optužila čovjeka za ‘krađu’ uređaja iz vlastitog auta

Autor: Poslovni.hr , 23. studeni 2019. u 09:15
Foto: Getty Images

Da vam je bivša ljubav tajno stavila GPS tragač na automobil, a vi ste ga pronašli i uklonili, ideja da će vas to odvesti na sud zbog ‘krađe’ tog uređaja bila bi smiješna.

No što ako je umjesto bivše ljubavi, policajac stavio tragač na vaš automobil jer su mislili da vi trgujete s drogom?, piše portal Arstechnica.com.

To je bizarna osnova za slučaj koji trenutno vodi Vrhovni sud u Indiani, SAD.

U srpnju 2018. šerif ureda okruga Warrick dobio je nalog za postavljanje GPS tragača na vozilo koje pripada čovjeku po imenu Derek Heuring, jer su povjerljivi doušnici rekli da ga koristi za prodaju metamfetamina.

Otprilike tjedan dana kasnije, tracker je prestao prenositi signal. Deset dana nakon toga, detektivi su to prijavili i dobili nalog za pretres kako Heuringove kuće, tako i imovine u vlasništvu njegovih roditelja, koristeći sumnju da je "ukrao" GPS tragač.

Tijekom pretraživanja, pronašli su i tragač i drogu pa su optužili Heuringa za krađu i trgovinu drogom.

Heuringov pravni tim sada tvrdi da je pretraga njegovog doma bila nezakonita. Uostalom, ne bi bilo krađa da uklonite GPS tragač koji je ilegalno na vaše vozilo stavio drugi privatni građanin, pa kako policija može tvrditi da je "krađa" osnova za njihov nalog za pretragu?

U međuvremenu, vladin odvjetnik tvrdi da je riječ o krađi jer je uređaj bio vlasništvo policije i legalno je stavljen na vozilo – ali Heuring to nije mogao znati, budući da GPS tracker nije imao oznake koje bi upućivale na to da pripada policiji.

U konačnici, vrhovni sud u Indiani mogao bi odlučiti protiv Heuringa, kao što je to učinio niži sud. Ali također postoji šansa da će se s njim složiti da je pretraga doma bila nezakonita i odbaciti sve dokaze protiv njega.

Ako se to dogodi to može prisiliti, policiju da započne identificirati uređaje za praćenje koje postavljaju na automobile osumnjičenih kao "vlasništvo vlade", kako ne bi bilo više nedoumica o otkrivenim uređajima za praćenje.

To bi značilo da, iako će policija i dalje moći potajno pratiti građane s nalogom, barem se građani neće naći u još većim problemima samo zato što uhvate policajce na djelu.

Komentirajte prvi

New Report

Close