Pokrenuta nova inicijativa: ‘Neka se autocesta Zagreb-Beograd zove po Balaševiću’

Autor: Poslovni.hr , 27. travanj 2021. u 09:43
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Na društvenim mrežama u Srbiji pojavila se ideja da se autocesta Beograd-Zagreb, u vrijeme SFRJ nazvana autocestom ‘Bratstva i jedinstva’, preimenuje te da ju se nazove po pjesniku i piscu, kantautoru Đorđu Balaševiću koji je nedavno preminuo.

Oporbena politička stranka Pokret slobodnih građana (PSG) podržala je u ponedjeljak prijedlog o tom imenu autoceste, istaknuvši kako je “tako važna osoba, koja je svojim porukama pomirenja gradila veze između naroda regije zapadnog Balkana, nesumnjivo zaslužila da cesta koja povezuje Srbiju, Hrvatsku i BiH ponese njegovo ime”.

Balašević, jedan od najcjenjenijih glazbenika u regiji, preminuo je 19. veljače od posljedica zaraze covidom-19.

Prema pisanju beogradskih Večernjih novosti, “ne postoji čak ni jasno definirana procedura” koja bi mogla ishoditi preimenovanje autoceste i da prijedlog s društvenih mreža “nije dovoljan”.

U Javnom poduzeću Putevi Srbije kažu kako oni nisu adresa za promjenu imena koridorima, niti znaju kakva je procedura, te da oni kao nazive prometnica koriste isključivo oznake državnih “cesta prvog i drugog reda”, te europske oznake za autoceste.

Komentirajte prvi

New Report

Close