Pijete piće iz limenke? Može se javiti jedna ozbiljna i opasna nuspojava

Autor: Poslovni.hr , 12. svibanj 2021. u 12:17
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Istraživači su otkrili da je alumunij prisutan u istim dijelovima mozga kao i zametci proteina koji se pojavljuju u ranim fazama Alzheimerove bolesti

U časopisu Journal of Alzheimer’s Disease objavljena je studija koju su proveli istraživači iz Engleske koji su željeli otkriti kako izlaganje aluminiju može utjecati na genetičke predispozicije kod bolesti povezanih s demencijom, poput Alzheimerove bolesti, prenosi N1.
Ranija istraživanja sugerirala su da je svakodnevno izlaganje aluminiju u prozivodima poput dezodoransa povezano s neurodegenrativnim bolestima i oblicima demencije, poput Alzheimera. Istraživači su analizirali prisutnost aluminija u mozgu donora s obiteljskom anamnezom Alzheimerove bolesti.
Istraživači su otkrili da je alumunij prisutan u istim dijelovima mozga kao i zametci proteina koji se pojavljuju u ranim fazama Alzheimerove bolesti, prenosi Eat this. Studija je također otkrila da bi sam aluminij mogao igrati ulogu u stvaranju zametaka i plakova koji prethode nastanku Alzheimerove bolesti.

No, iz svega je uslijedilo još jedno otkrića koje ukazuje na to da aluminij možda i nije glavni krivac za izazivanje Alzheimerove bolesti i demencije. Moguće objašenjenje povezanosti demencije i aluminija je to što s godinama naši bubrezi postaju manje sposobni da filtriraju aluminij iz naših tijela kada ga konzumiramo. To može dovesti do nakupljanja aluminija u mozgu.

Komentirajte prvi

New Report

Close