Pet loših navika pri pranja rublja: Oštetit će vašu perilicu rublja i odjeću

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2023. u 08:36
Foto: Unsplash

Nova godina je prilika za promjene i odvikavanje od loših navika.

Iako možda niste puno razmišljali o tome, mnogi od nas imaju loše navike pri pranju rublja. Ovi naizgled manji problemi mogu vas koštati novca za novu odjeću, popravke perilice rublja i donijeti vam još veće račune.

Odvikavanje od ovih navika može biti jednostavno jer su stručnjaci iz Laundryheapa podijelili neke savjete koji će vam pomoći da već danas počnete s boljim navikama, piše Express.

1. Postavite perilicu rublja na istu temperaturu svaki put

Prva “navika pranja rublja koja treba prestati u 2023. godini ” je pranje svega u isto vrijeme, tvrde stručnjaci.

“Podešavanje temperature ovisi isključivo o vrsti materijala koji perete. U pravilu se ručnici i posteljina obično trebaju prati u toplim ili vrućim uvjetima. Dok se tkanine poput pamuka i vune moraju prati na nižim temperaturama kako bi se zaštitio njihov oblik”, savjetuju stručnjaci.

Foto: Pixabay

Štoviše, odgovarajuća promjena temperature spasit će vašu odjeću od “oštećenja” blijeđenja i skupljanja.

2. Upotreba previše deterdženta

Pretjerana uporaba deterdženta jedna je od najčešćih pogrešaka u pranju rublja. Međutim, time vaša odjeća neće biti čišća – samo stvara probleme.

“Nemoguće je ne voljeti deterdžent za pranje rublja jer je to razlog zašto naša odjeća na kraju miriše svježe. Nažalost, korištenje previše deterdženta za pranje rublja može dovesti do tragova i ostataka deterdženta na vašoj odjeći. Kada se talog zalijepi za vašu odjeću, može privući prljavštinu”, kažu stručnjaci.

Foto: Unsplash

Pokušajte smanjiti upotrebu deterdženta po pranju na tri četvrtine onoga što je preporučeno i provjerite jeste li zadovoljni kako vaša odjeća izlazi iz perilice na kraju ciklusa pranja.

3. Zaboravljate isprazniti džepove

Ako ste u žurbi ili imate puno posla, pomno provjeravanje svih džepova odjeće moglo bi vam se činiti kao glupost. Međutim, to je vrlo važan korak i onaj koji nikada ne biste smjeli preskočiti.

“To se može smatrati nespretnom navikom, ali posljedično, zaboravljanje pražnjenja džepova ima loš učinak na vašu perilicu jer mogu začepiti odvod perilice. Najveća briga su metalni predmeti, poput novčića ili ključeva. Pranje neće oštetiti metal, ali isto se ne može reći za vašu perilicu rublja”, napominju.

Dok se perilica vrti, metalni predmet bi mogao razbiti ili uzrokovati pucanje staklo na perilici s prednjim punjenjem ili bi mogao oštetiti sam bubanj. Ključ ili novčić također se mogu zaglaviti u cijevi, uzrokujući začepljenje i moguću poplavu.

4. Pretrpavanje perilice rublja

Iako je primamljivo je ubaciti samo još nekoliko predmeta više kako biste brže završili pranje rublja, preopterećenje uređaja zapravo šteti vašoj razini učinkovitosti, a ni ne pomaže.

“Pretrpavanje perilice rublja uobičajena je navika jer ljudi žele oprati sve svoje rublje u jednom pranju, ali to će im samo uništiti rublje. To je zbog toga što je više odjeće unutar stroja, to je manja vjerojatnost da će deterdžent za pranje rublja cirkulirati oko nje”, upozoravaju stručnjaci.

Foto: Unsplash

Preopterećenje vašeg uređaja također opterećuje perilicu i uzrokuje njeno brže trošenje, što znači da se životni vijek vaše perilice smanjuje.

5. Ignoriranje znakova neispravne perilice rublja

Perilica rublja ključan je uređaj za pomoć kućanstvima pri pranju rublja, no također je i uređaj koji mnogi vjerojatno uzimaju zdravo za gotovo sve dok jednog dana ne prestane raditi. Vaša perilica rublja ima nekoliko komponenti koje moraju besprijekorno raditi zajedno, a ti će se dijelovi na kraju istrošiti ili prestati ispravno raditi ako se stroj ne održava redovito.

“Ona brine o našoj odjeći pa je najbolje da se mi brinemo i o samoj perilici. Ako ignorirate znakova da je vaša perilica za rublje neispravna, sada je najbolje vrijeme da prestanete s tom navikom. Sljedeći put kada čujete neobičan zvuk iz perilice rublja, osjetite loš miris ili vidite plijesan oko ručke, najbolje je da ne zanemarite ove znakove. Neispravna perilica rublja neće dobro oprati vašu odjeću”, poručuju stručnjaci.

Komentirajte prvi

New Report

Close