Ovo je hrana koja može dovesti do rane smrti, otkriva novo veliko istraživanje

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2022. u 11:03
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Doslovno stotine studija povezuju procesuiranu hranu s pretilošću, rakom, kardiovaskularnim bolestima…

Konzumiranje veće količine procesuirane hrane značajno povećava rizik od raka debelog crijeva kod muškaraca te može dovesti do srčanih bolesti i rane smrti i kod muškaraca i kod žena, pokazuju dvije nove, velike studije provedene u Sjedinjenim Državama i Italiji.

Procesirana hrana uključuje unaprijed zapakirane juhe, umake, smrznutu pizzu, gotova jela i namirnice kao što su hrenovke, kobasice, pomfrit, gazirana pića, kolačići i torte iz trgovine, bomboni, krafne, sladoled i još mnogo toga.

“Doslovno stotine studija povezuju procesuiranu hranu s pretilošću, rakom, kardiovaskularnim bolestima i ranom smrtnošću”, rekla je nutricionistkinja Marion Nestle sa Sveučilištu New York, a prenosi Index.

Studija Association of ultra-processed food consumption with colorectal cancer risk among men and women: results from three prospective US cohort studies, koja je provedena u SAD-u, ispitivala je prehranu više od 200.000 muškaraca i žena do 28 godina te otkrila vezu između procesuirane hrane i raka debelog crijeva. No, ta je veza zabilježena samo kod ispitanika muškog spola, ne i kod žena, piše CNN.

Komentirajte prvi

New Report

Close