Ovi malo poznati savjeti za odmrzavanje vjetrobranskih stakala ‘skidaju led u nekoliko sekundi’

Autor: Poslovni.hr , 29. siječanj 2023. u 07:49
Foto: Unsplash

Struganje vjetrobranskog stakla na velikoj hladnoći neželjen je i dugotrajan posao.

Stručnjaci savjetuju vozače da ove zime nešto poduzmu kako bi spriječili ili umanjili utjecaj inja i leda na vjetrobranska stakla, a predlažu se i neka jedinstvena rješenja.

Uz brzi pad temperatura, vozači se pripremaju provesti više vremena ujutro čisteći inje, led i snijeg sa svojih automobila. Struganje vjetrobranskog stakla na velikoj hladnoći neželjen je i dugotrajan posao pa su stručnjaci predložili neke alternativne metode odleđivanja vjetrobranskog stakla, piše Express.

Parkirajte auto okrenut prema istoku

Nešto tako jednostavno kao što je parkiranje automobila na pravom mjestu može vozačima dati jedan posao manje za brigu u hladno jutro. Budući da sunce izlazi na istoku, ono može otopiti led na vjetrobranu za vozača – dajući mu nekoliko dodatnih minuta u krevetu. Međutim, to će ovisiti o tome koliko sunčeve svjetlosti imaju i koliko rano napuštaju kuću.

Ocat u spreju

Uz određeno planiranje unaprijed, vozači mogu spriječiti stvaranje inja, a prskanje vjetrobrana može pomoći. Otopina mješavine vode i octa koju ste pošpricali po automobilu večer prije pomoći će spriječiti pojavu mraza.

Foto: Pixabay

Ocat se često koristi kao sredstvo za odleđivanje jer je njegova točka smrzavanja puno niža od vode, što znači da se voda nema priliku taložiti i smrznuti na vrhu octa.

Posteljina

Ako vozači nemaju izbora nego parkirati vani preko noći, mogli bi upotrijebiti staru ili rezervnu posteljinu kao pomoć. Stavljanje posteljine ili velikog komada kartona preko vjetrobranskog stakla i korištenje brisača da ga drže na mjestu preko noći učinkovit je i jeftin način da ga zaštitite od leda.

Napunite vrećicu toplom vodom

Možda zvuči očito, ali uvijek je vrijedno spomena da ljudi nikada ne bi trebali polijevati kipuću vodu na svoje vjetrobransko staklo.

“Iako je svaki peti od nas priznao da to čini, čak i polijevanje mlakom vodom može uzrokovati pucanje stakala na automobilu, osobito ako su već okrhnuta. Umjesto toga, ulijte malo tople vode u vrećicu s patentnim zatvaračem i zatim protrljajte vrećicu preko vjetrobranskog stakla. Ovaj trik postao je viralan na TikToku prošle zime jer skida led za nekoliko sekundi”, kaže glasnogovornik tvrtke Lotus Car Rental.

Foto: Pixabay

Natrljajte lukom vjetrobransko staklo

Luk ima sličan učinak kao ocat, a ako nemate luka, vozači mogu umjesto njega probati krumpir. Molekule šećera iz ovog povrća mogu razgraditi mraz čim se stvori na prozoru. Prerežite glavicu luka ili krumpir na pola i večer prije njime obilato natrljajte prozore i vjetrobransko staklo i to bi trebalo otjerati mraz.

Komentirajte prvi

New Report

Close