Ove tri namirnice pogoršavaju simptome anksioznosti

Autor: Poslovni.hr , 12. svibanj 2023. u 11:20
Foto: Unsplash

Dijetetičari smatraju da konzumacija određene hrane može uzrokovati dodatni porast duševnih tegoba, odnosno anksioznosti kod ljudi.

Mnoga istraživanja dosad su pokazala da ono što jedemo može i te kako utjecati na naše cjelokupno raspoloženje. Isto tako, dijetetičari smatraju da konzumacija određene hrane može uzrokovati dodatni porast duševnih tegoba, odnosno anksioznosti kod ljudi.

Iako je sasvim normalno da se povremeno osjećamo loše, naročito ako prolazimo kroz određeno izazovno razdoblje u životu, studije su pokazale da konzumacija određene hrane, ali i pića može uzrokovati porast razine anksioznosti. Ako želimo izbjeći taj osjećaj, dijetetičari savjetuju da bi trebali izbjegavati ove tri namirnice ili njihovu konzumaciju barem svesti na minimum, piše B92.

Kava

Iako nam jutarnja kava može dati potrebnu energiju za dan koji nas čeka, dijetetičari upozoravaju da vrlo lako može potaknuti psihičku nelagodu jer je kofein stimulans. Naime, konzumacija kofeina nerijetko doprinosi osjećaju tjeskobe i depresije, ali također remeti i kvalitetu sna, što utječe na naše raspoloženje.

Prerađena hrana

Iako nam se određena prerađena hrana poput grickalica, brze hrane, kolača i gaziranih pića može činiti kao odličan izbor kada se osjećamo potišteno, ove namirnice zapravo mogu uništiti naše raspoloženje. Kako objašnjava dijetetičarka Megan Hilbert, ova hrana potiče upalu i često joj nedostaju vlakna i druge nutritivne vrijednosti za koje se pokazalo da pozitivno utječu na zdravlje mozga.

Alkohol

Iako odlazak na piće s prijateljima nakon posla može biti dobar način za opuštanje, previše alkoholnih pića može poremetiti kemikalije u mozgu koje su važne za dobro mentalno zdravlje, a to, između ostaloga, također pogoršava simptome anksioznosti, objašnjavaju dijetetičari.

Komentirajte prvi

New Report

Close