Ove stvari nikada ne bacajte u WC školjku

Autor: Poslovni.hr , 27. kolovoz 2022. u 11:32
Foto: Pixabay

Pripazite na to što sve bacate u WC školjku.

Nitko ne voli baviti se začepljenom WC školjkom, stoga je bolje da budete pažljiviji oko toga što bacate u nju, piše Lifehacker.

Nikada nemojte bacati vlažne maramice ili maramice za lice i skidanje šminke

Svatko tko ima iskustva u održavanju vodovodnih i kanalizacijskih vodova savjetovat će vas da su vlažne maramice, koje se u kanalizacijskim cjevovodima ne razgrađuju tako lako kao obični toaletni papir, zapravo vodeći su uzrok začepljenja odvoda koji mogu uzrokovati glavobolje vlasnicima kuća i općinama. Umjesto toga, pored WC školjke držite malu kantu za smeće s poklopcem i često je praznite.

Foto: Unsplash

Vlažne maramice nisu jedina naizgled stvar koja se može baciti u WC školjku. Iz sličnih razloga, ne biste trebali bacati niti papirnate ručnike ili maramice za lice, budući da su dizajnirani da zadrže vlagu, a da se ne raspadnu, što ih čini previše izdržljivima za vaše kanalizacijske cijevi.

Hrana

Ostatke hrane nikako ne bismo trebali bacati u WC školjku. Prema Doherty Plumbingu iz Virginije, hrana može biti prevelika za cijevi, uzrokovati začepljenja, pa čak i apsorbirati vodu, što će pogoršati problem.

Dlake

Čini se da je WC dobro mjesto za bacanje gnijezda kose koje ste upravo skinuli s četke za kosu, ali nije – uglavnom iz istih razloga zbog kojih su dugi pramenovi kose loša vijest za odvode umivaonika i tuševa. Naime, dlake se uvijek se mogu uhvatiti za vaše cijevi i početi stvarati blokadu.

Kuglice od vate i štapići za uši (ali i tamponi i ulošci)

Kuglice od vate djeluju dovoljno mekane da mogu kliziti kroz cijevi, ali poput kose i konca za zube, ne raspadaju se u vodi i lako mogu zapeti za nešto i izazvati začepljenje.

Foto: Pixabay

To je i razlog zašto ne biste trebali bacati ni proizvode za žensku higijenu poput tampona i uložaka, koji se sastoje od super-upijajućih vlakana koja blokiraju odvod.

Pijesak (uključujući i pijesak za mačke)

Dan na obali može vam ostaviti osjećaj kao da ste pola plaže donijeli kući sa sobom, ali trebali biste se potruditi da pijesak ne uđe u vaše cijevi – kako u odvodu tuša tako i u WC-u. Pijesak je teži od vode i taložit će se, a tada će ga biti vrlo teško isprati. Isto vrijedi i za pijesak za vaše mačke, od kojih su neki izričito dizajnirani da se zgruda kad je mokar.

Žvakaća guma

Žvakaća guma se nikada ne kvari, bilo da je u kanalizacijskoj cijevi ili na neki drugi način (kako kaže How Stuff Works, “kada se jednom napravi, žvakaća guma traje zauvijek”). To ne samo da znači da žvakaća guma može doprinijeti začepljenju cijevi i WC-a, kao i bilo koja druga nepropusna tvar – već može dospjeti i u vodene tokove, pridonoseći ogromnom problemu mikroplastike na planetu.

Mast i ulje za kuhanje

Iako mogu održavati nesmetan rad motora automobila, oni čine suprotno za vaše cijevi, skrućuje se, talože se u svim udubljenjima i privlačeći komadiće svega što pluta.

Foto: Unsplash

Lijekovi

Vašim starim lijekovima uglavnom je mjesto u smeću, a ne u WC školjki. Iako postoji d popis lijekova koje je u redu poslati niz odvod, sve što nije na popisu trebalo bi se riješiti na siguran način.

Komentirajte prvi

New Report

Close