Opasna pogreška koju treba izbjegavati prilikom čišćenja kamenca i plijesni

Autor: Poslovni.hr , 22. kolovoz 2022. u 10:15
Foto: Pixabay

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestili su o porastu od 20 posto u broju slučajeva trovanja tijekom 2020. godine zbog izloženosti sredstvima za čišćenje kućanstva.

Trikovi za čišćenje pravi su hit na društvenim mrežama. Za uklanjanje tvrdokornih naslaga u kućanstvu najčešće se preporučuje pomiješati alkoholni ocat i sodu bikarbonu. Međutim, neki su odlučili otići korak dalje pa su počeli miješati izbjeljivač sa sredstvima za čišćenje, a stručnjaci upozoravaju da to može biti vrlo opasno, čak i smrtonosno, piše Index. 

Tema se povela na Redditu, gdje je jedan korisnik tražio savjet kako očistiti WC koji nije taknut mjesecima. Na to mu je korisnica po imenu SamanthaC518 savjetovala da “pomiješa izbjeljivač s bilo čim što sadrži amonijak.”

Međutim, prema Healthlineu, to nije pametno.

“Kombiniranje nekih sredstava za čišćenje može biti smrtonosno. Uzmimo, na primjer, izbjeljivač i amonijak. Miješanje proizvoda koji sadrže izbjeljivač na bazi klora s proizvodima koji sadrže amonijak oslobađa plin kloramin, koji je otrovan za ljude i životinje. Miješanje izbjeljivača i amonijaka može vas ubiti, iako je to vrlo rijetko”, kažu.

Miješanje izbjeljivača s alkoholnim octom također se ne preporučuje.

“Izbjeljivač i ocat uobičajena su sredstva za čišćenje koja se koriste za dezinfekciju površina, uklanjanje prljavštine i mrlja. Iako mnogi ljudi imaju oba sredstva u svojim domovima, njihovo miješanje je potencijalno opasno i treba ga izbjegavati. Vrsta izbjeljivača koja se obično koristi za čišćenje kućanstva napravljena je od razrijeđenog natrijevog hipoklorita. Ocat je razrijeđeni oblik octene kiseline. Kada se natrijev hipoklorit pomiješa s octenom kiselinom ili bilo kojom drugom vrstom kiseline, oslobađa se potencijalno smrtonosni klor”, pojasnili su.

Zato se općenito ne preporučuje miješati izbjeljivač ni s čim za čišćenje.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestili su o porastu od 20 posto u broju slučajeva trovanja tijekom 2020. godine zbog izloženosti sredstvima za čišćenje kućanstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close