Pića koja će vam sigurno poboljšati probavu

Autor: Poslovni.hr , 10. travanj 2023. u 10:20
Foto: Unsplash

Isprobajte jedan od ovih napitaka za ublažavanje želučanih problema poput nadutosti, zatvora ili mučnine.

Osjećate se napuhnuto nakon ukusnog obroka ili imate problema jer stalno patite od zatvora? Ovakvi želučani problemi mogu biti neki od najneugodnijih problema s kojima se morate suočiti u svakodnevici, a vaša prehrana može izravno utjecati na zdravlje probave. Zapravo, postoje posebna pića koja mogu olakšati probavu kada se pojave problemi, piše Eatthis.

Prema klinici Cleveland, nadutost je uzrokovana viškom plinova, koji obično proizlaze iz problema s probavom. Na primjer, to može biti intolerancija na hranu ili alergija, problemi povezani s vašim menstrualnim ciklusom ili činjenica da jedete prebrzo. Drugi primjeri neugodnih problema s probavom su proljev, mučnina i grčevi.

Kada se pojave ovi problemi s probavom, prirodno je željeti pronaći olakšanje što je prije moguće, a tu vam mogu pomoći određena pića. Ali prije nego si olakšate, malo prošećite. Istraživanja pokazuju da šetnja nakon jela ubrzava pražnjenje želuca, ali primjerice alkoholni digestiv ili espresso nakon jela ne.

Isprobajte jedno od ovih 8 pića koje preporučuju dijetetičari za poboljšanje probave sljedeći put kada osjetite nadutost, grčeve, zatvor ili bilo koji drugi problem s probavnim traktom.

Voda

“Najbolje piće za probavu, ruku na srce, dobra je stara voda. Ostati hidriran i piti dovoljno vode pomaže u razgradnji hrane i njenom učinkovitom kretanju kroz vaš probavni sustav kako biste mogli redovito koristiti kupaonicu. Kada imate zatvor ili neredovitu stolicu, veća je vjerojatnost da ćete biti napuhnuti. Kako bi voda bila ukusnija, dodajte malo limuna ili kapljice arome,”, kaže registrirani dijetetičar nutricionist Jamie Nadeau, vlasnik The Balanced Nutritionist.

Kombucha

Mnogi stručnjaci za prehranu s kojima smo razgovarali preporučili su kombuchu, fermentirani probiotski napitak namijenjen obnavljanju zdravlja crijeva. Potražite komercijalnu kombuchu s niskim udjelom šećera, predlaže Lisa Richards, nutricionistica i autorica Candida Diet.

Foto: Unsplash

Mnogi brendovi kombuche sadrže dodane šećere, koji “mogu biti štetni za crijeva, pogotovo ako se konzumiraju u velikim količinama”, kaže Richards.

U kombuchi je najbolje uživati oko podneva kada u crijevima ima hrane za probavu, kaže ona.

Kokosova voda

Ako patite od proljeva, gubite elektrolite. Da biste ih zamijenili, pijte 100% čistu kokosovu vodu.

“To je bolja zamjena za elektrolite od onih slatkih, umjetno obojenih sportskih napitaka. To je također jedan od najboljih lako probavljivih napitaka koji pomaže u borbi protiv nadutosti, jer je prepun prirodnih minerala poput kalija i magnezija koji sprječavaju zadržavanje vode, kaže stručnjakinja za kontrolu tjelesne težine i registrirana dijetetičarka nutricionistica Rachelle Caves.

Napitci od kurkume

Pića s kurkumom sadrže kurkumin koji potiče žučni mjehur na proizvodnju žuči i može pomoći u poboljšanju probave. “Snažna protuupalna svojstva kurkume mogu se boriti protiv upale u sluznici crijeva i u cijelom tijelu”, kaže registrirana dijetetičarka Paulina Lee, MS, RD, LD, osnivačica Savvy Stummy.

Lee preporučuje dodavanje kurkume jutarnjim smoothijima ili isprobavanje njezinog recepta za zlatno mlijeko.

Čaj od komorača

Komorač, koji po okusu podsjeća na anis, stoljećima se koristi kao ljekoviti čaj. Naime, istraživanja su pokazala da je aromatična biljka korisna za ublažavanje probavnih i gastrointestinalnih smetnji. Ako se želite okušati u pripremi čaja od komorača, žličicu sjemenki komorača zdrobite u mužaru i stavite u lonac s vodom koju prokuhajte. Čaj prelijte kroz cjedilo u šalicu i zasladite medom.

“Komorač može pomoći u ublažavanju zatvora i drugih probavnih problema koji uzrokuju plinove, kao i održavanju pravilnog kretanja u probavnom sustavu”, kaže registrirana dijetetičarka Katherine Gomez, RD, medicinska recenzentica na Psyche Mag.

Sok od suhih šljiva

“Za liječenje zatvora savjetujem svojim pacijentima da uzimaju sok od suhih šljiva jer ima blagi laksativni učinak, uglavnom zbog visokog udjela sorbitola. “Sorbitol je prirodni šećerni alkohol koji ima laksativni učinak i sadrži netopiva vlakna koja pomažu da se stvari pokrenu u vašem probavnom traktu”, kaže registrirana dijetetičarka nutricionistica Bianca Garcia, specijalistica za prehranu za Health Canal.

Garcia kaže da bi drugi sokovi, poput onih od celera, jabuke, breskve, kruške ili kombinacije voća, trebali dobro djelovati kod većine probavnih problema jer povećavaju hidrataciju, što također može poboljšati rad crijeva.

Čaj od đumbira

“Svježi đumbir sadrži protuupalni i antioksidativni spoj nazvan gingerol, koji može poboljšati odgođenu probavnu pokretljivost i ubrzati proces apsorpcije u tankom crijevu. Domaći čaj od đumbira odlična je alternativa pivu od đumbira ili pićima u bocama koja mogu sadržavati dodane šećere”, kaže registrirani dijetetičar nutricionist Rhyan Geiger, vlasnik Phoenix Vegan Dietitian.

Foto: Unsplash

Za pripremu čaja od đumbira dodajte jednu žličicu svježe oguljene kore đumbira u vruću vodu 10 minuta. “Uvijek posegnem za čajem od đumbira kad god se previše prepustim i osjećam se napuhnuto”, kaže Garcia.

“Njegov umirujući koncentrirani okus, pikantnost i osnažujuća aroma također mi pružaju utješno olakšanje. Osim toga, čaj od đumbira sadrži spojeve koji pomažu u opuštanju vaših probavnih mišića, dopuštajući hrani, tekućini ili plinovima da brže prođu. Čaj od paprene metvice pruža slične dobrobiti. Može umiriti uznemireni želudac ili pomoći u probavi opuštajući trbušne mišiće i omogućavajući bolji protok žučnih kiselina za probavu mast”, dodaje Lee.

Sok od aloe vere

Još jedan napitak za umirenje želuca je sok od aloe vere, koji možete kupiti u trgovini ili napraviti svjež od biljke aloe vere.

“Aloe vera sadrži velik broj antioksidansa i može pomoći u ubrzavanju crijevne pokretljivosti, što može poboljšati zatvor. Također djeluje umirujuće na crijeva i može smanjiti upalu crijeva, čime potencijalno smanjuje i simptome nadutosti”, kaže Lee.

Komentirajte prvi

New Report

Close