Ove namirnice će vam pomoći u suzbijanju želje za slatkišima

Autor: Poslovni.hr , 11. travanj 2023. u 13:07
Foto: Unsplash

Hrana koja sadrži cjelovite žitarice, vlakna i bjelančevine može vam duže omogućiti osjećaj sitosti.

Kada ste na dijeti ili jednostavno želite smanjiti unos slatkiša, događa se da baš tada vaš organizma ima veliku želju za nezdravim poslasticama. Zbog toga vrlo često odustanete od svojih ciljeva i nađete se u takozvanom začaranom krugu. Ipak, postoje namirnice koje će vam smanjiti tu želju i dovesti vas do željenog cilja. Konzumiranje određenih namirnica, poput voća i jogurta, može smanjiti želju za slatkišima. Hrana koja sadrži cjelovite žitarice, vlakna i bjelančevine može vam duže omogućiti osjećaj sitosti, piše Klixba. 

Voće

Sve vrste voća su idealne namirnice kada imate veliku želju za slatkom hranom, zato što voće sadrži prirodne šećere te puno korisnih biljnih spojeva i vlakana, što vam omogućuje da se popravite i održite zdravim.

Mahunarke

Mahunarke poput leće, graha i slanutka izvrsni su biljni izvori vlakana i proteina. Smatra se da ove hranjive tvari povećavaju osjećaj sitosti. Dakle, u teoriji, uključivanje mahunarki u vašu prehranu moglo bi vam pomoći da se osjećate siti i smanjiti želju za šećerom uzrokovanu gladi.

Jogurt

Jogurt je zdrav međuobrok koji je bogat proteinima i kalcijem. Idealan je u kombinaciji sa svježim voćem, naročito kada je riječ o bobičastom voću. Ipak, ne preporučuje se da konzumirate voćne jogurte koje ste kupili u marketu već ih sami radite bez dodanog šećera.

Datulje

Datulje su vrlo hranjive i slatke. Iako su sušene, izvrstan su izvor vlakana, kalija, željeza i korisnih biljnih spojeva. Uzimanje nekoliko datulja umjesto gaziranog soka ili nekog slatkiša može vam donijeti slatko i također vam pružiti zdrave hranjive tvari.

Suhe šljive

Kao i datulje, pune su vlakana i hranjivih tvari i vrlo su slatkog okusa. To znači da možete posegnuti za njima kao zdravom alternativom slatkišima kada jednostavno morate pojesti malo šećera. Mogu pomoći i u ublažavanju zatvora.

Jaja

Jaja su visokoproteinska namirnica koja vam može pomoći u kontroli apetita i žudnje za hranom. Konzumacija jaja potiskuje hormon gladi grelin i povećava neke od hormona koji čine da se osjećate siti.

Komentirajte prvi

New Report

Close