Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

‘Open-air’ festival vina uz Savu

Autor: Darija Vranešić Bender
21. svibanj 2009. u 22:00
Podijeli članak —

Vinski biznis ni u nas ni u svijetu nije imun na financijsku krizu, a festival na kojem posjetitelji mogu neposredno kušati, ali i kupiti vina za mnoge domaće vinare je i dalje najbolji način promocije

Festival finih vina Open air’ održan je protekli petak neposredno pokraj Boćarskog doma na Prisavlju gdje je i smještena vinoteka Vivat i partneri, koja je na taj način obilježila 16 godina postojanja. Iako bez velike medijske pompe i najave, svi zaljubljenici u vino i ono što uz njega ide nisu propustili posjetiti ovo događanje. Posjetitelji su mogli kušati šezdesetak vina iz uvoznog programa iz vinorodnih područja Francuske, Italije, Čilea, Argentine, Kalifornije, Španjolske, Austrije, Njemačke, Australije i Novog Zelanda, a posebni gosti – partneri festivala, bili su domaći vinari s kojima već godinama Vivat usko surađuje.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Uz vina i pršut i malinovo ulje
U opuštenom i ladanjskom raspoloženju pokraj obližnje rijeke i savskog nasipa, okupila su se osim samih proizvođača i značajna imena hrvatskog vinskog biznisa i kulture. Glavni urednik ‘Svijeta u čaši’ Željko Suhadolnik, gastronovinar Vitomir Andrić, Ante Ledić, poduzetnik i političar, i drugi bili su gosti Borisa Ivančića, direktora Vivata. Festival je zamišljen vrlo ambiciozno. Malvazije, rosei, ‘pretpremijere’, poput Kozlovićeve nove berbe Santa Lucije, nekoliko senzacionalno povoljnih ponuda za rijetka i vrhunska vina iz Toskane i Australije, nešto manji izbor maslinova ulja (Klaudio Ipša iz Livada i Agrolaguna Poreč), sireva (sirevi Gabrijel Ambienti Park) i pršuta (Puntica iz Maslenice pokraj Zadra), slatke i slane delicije Aroma Ragusa te slasni medenjaci šefa Branka Ognjenovića. Unatoč velikom izboru zanimljivih vina Krešimir Miljanić, bivši dugogodišnji stručni suradnik u Vivat i partneri, a danas ‘wine manager’ u jednom trgovačkom lancu, odmah nam je znao preporučiti s čime krenuti. Coronicina malvazija iz 2008. svježa je i hrskava, a s Morenom se moglo opušteno porazgovarati za razliku kad nastupa na vinskoj izložbi Vinistra jer je tada znatno traženiji zbog veće gužve. Također buzetska Malvazija Piquentum 2008. odležana na kvascima (sur lie) još je jedan vrhunski uradak iz Istre, no “pretpremijera” iz godine u godinu uvijek rado iščekivanog vina – Kozlovićeve Santa Lucije – iznova je oduševila posjetitelje tako da se tražila čaša više. Malvazija koju Gianfranco Kozlović iz okolice Momjana puni samo u dobrim godinama i na tržište pušta u godini nakon berbe, za Svetu Luciju 13. prosinca, ujedno je vino koje je, nažalost, prilično teško nabaviti. Iako je teško odlučiti koje je vino bilo najbolje, jer to ipak nije bilo takmičenje, a naziv Festival finih vina posve opravdao očekivanja, ipak možemo reći da je iznenađenje večeri bio Roxanichev (do sada relativno nepoznat proizvođač) četiri godine star teran za koji Hrvoje Krnjević, direktor tvrtke, tvrdi da je drukčijeg stila čak i od šampionskog Terana Coronica. Uz najbolja vina ostalih domaćih vinara poput Koraka, Ledića, Tomića (Bastijana), Cavallina i ostalih našlo se tu i nekoliko zaista ‘finih’ inozemnih vina iz višeg i visokog cjenovnog ranga, poput toskanskog Orena, bordoškog Chateau Trimoulleta, Penfoldsovih BIN-ova i Rosemountovih Mountain blue i GSM-a, vina koja se nalaze u standardnoj ponudi Vivata.

Festival finih vina Open air’ održan je protekli petak neposredno pokraj Boćarskog doma na Prisavlju gdje je i smještena vinoteka Vivat i partneri, koja je na taj način obilježila 16 godina postojanja. Iako bez velike medijske pompe i najave, svi zaljubljenici u vino i ono što uz njega ide nisu propustili posjetiti ovo događanje. Posjetitelji su mogli kušati šezdesetak vina iz uvoznog programa iz vinorodnih područja Francuske, Italije, Čilea, Argentine, Kalifornije, Španjolske, Austrije, Njemačke, Australije i Novog Zelanda, a posebni gosti – partneri festivala, bili su domaći vinari s kojima već godinama Vivat usko surađuje.

Uz vina i pršut i malinovo ulje
U opuštenom i ladanjskom raspoloženju pokraj obližnje rijeke i savskog nasipa, okupila su se osim samih proizvođača i značajna imena hrvatskog vinskog biznisa i kulture. Glavni urednik ‘Svijeta u čaši’ Željko Suhadolnik, gastronovinar Vitomir Andrić, Ante Ledić, poduzetnik i političar, i drugi bili su gosti Borisa Ivančića, direktora Vivata. Festival je zamišljen vrlo ambiciozno. Malvazije, rosei, ‘pretpremijere’, poput Kozlovićeve nove berbe Santa Lucije, nekoliko senzacionalno povoljnih ponuda za rijetka i vrhunska vina iz Toskane i Australije, nešto manji izbor maslinova ulja (Klaudio Ipša iz Livada i Agrolaguna Poreč), sireva (sirevi Gabrijel Ambienti Park) i pršuta (Puntica iz Maslenice pokraj Zadra), slatke i slane delicije Aroma Ragusa te slasni medenjaci šefa Branka Ognjenovića. Unatoč velikom izboru zanimljivih vina Krešimir Miljanić, bivši dugogodišnji stručni suradnik u Vivat i partneri, a danas ‘wine manager’ u jednom trgovačkom lancu, odmah nam je znao preporučiti s čime krenuti. Coronicina malvazija iz 2008. svježa je i hrskava, a s Morenom se moglo opušteno porazgovarati za razliku kad nastupa na vinskoj izložbi Vinistra jer je tada znatno traženiji zbog veće gužve. Također buzetska Malvazija Piquentum 2008. odležana na kvascima (sur lie) još je jedan vrhunski uradak iz Istre, no “pretpremijera” iz godine u godinu uvijek rado iščekivanog vina – Kozlovićeve Santa Lucije – iznova je oduševila posjetitelje tako da se tražila čaša više. Malvazija koju Gianfranco Kozlović iz okolice Momjana puni samo u dobrim godinama i na tržište pušta u godini nakon berbe, za Svetu Luciju 13. prosinca, ujedno je vino koje je, nažalost, prilično teško nabaviti. Iako je teško odlučiti koje je vino bilo najbolje, jer to ipak nije bilo takmičenje, a naziv Festival finih vina posve opravdao očekivanja, ipak možemo reći da je iznenađenje večeri bio Roxanichev (do sada relativno nepoznat proizvođač) četiri godine star teran za koji Hrvoje Krnjević, direktor tvrtke, tvrdi da je drukčijeg stila čak i od šampionskog Terana Coronica. Uz najbolja vina ostalih domaćih vinara poput Koraka, Ledića, Tomića (Bastijana), Cavallina i ostalih našlo se tu i nekoliko zaista ‘finih’ inozemnih vina iz višeg i visokog cjenovnog ranga, poput toskanskog Orena, bordoškog Chateau Trimoulleta, Penfoldsovih BIN-ova i Rosemountovih Mountain blue i GSM-a, vina koja se nalaze u standardnoj ponudi Vivata.

Otvoreni ‘otvoreni’ festival
U posljednjih nekoliko godina sve je više festivala vina u Hrvatskoj. Vinistra, Sabatina, Vino.com, Wine Gourmet Festival, Festival graševine, Festival plavca malog, da nabrojimo samo neke. Vinski biznis ne samo u Hrvatskoj nego i svijetu nije imun na aktualnu financijsku krizu, a festival na kojem posjetitelji mogu neposredno kušati (i kupiti) vina je za mnoge domaće vinare i dalje najbolji način promocije. Od ove godine na rasporedu vinskih festivala je i zagrebački vinski ‘open-air’. Nešto drukčiji jer je na zraku, na ‘otvorenom’, što svakako ide u prilog vinu.

Autor: Darija Vranešić Bender
21. svibanj 2009. u 22:00
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close