Opasne tvari otkrivene u ilegalnim e-cigaretama

Autor: Poslovni.hr , 23. svibanj 2023. u 11:05
Foto: Pixabay

Ilegalne e-cigarete zaplijenjene od učenika sadrže visoke razine olova, nikla i kroma, otkrio je BBC. Znanstvenici su skupili iskorištene e-cigarete pronađene na koledžu Baxter u Kidderminsteru i testirali ih u laboratoriju.

Rezultati su pokazali da bi djeca, koja ih koriste, mogla udisati dvostruko veće količine olova od preporučene na dnevnoj bazi i čak devet puta veće količine nikla.

Neke e-cigarete sadržavale su i štetne kemikalije poput onih koje se nalaze u dimu cigareta.

Izloženost visokim razinama olova kod djece može utjecati na razvoj centralnog živčanog sustava i mozga, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prenosi BBC.

Laboratorij Inter Scientific u Liverpoolu, koji surađuje s proizvođačima e-cigareta kako bi osigurao ispunjavanje regulatornih pravila, analizirao je 18 e-cigareta. Većina je bila ilegalna i nije prošla nikakvu vrstu testova prije nego što je prodana u Engleskoj.

'Proizvođači e-cigareta moraju slijediti propise'

U ime Udruge korisnika osobnih isparivača (CROHM), javio nam se predsjednik Udruge Filip Tokić koji je među ostalim istaknuo: 'Postoje strogi propisi koji kontroliraju legalno proizvedene e-cigarete, kako u EU, tako i u Hrvatskoj, što je istaknuto i u originalnom tekstu - proizvođači e-cigareta moraju slijediti propise o sastojcima, pakiranju i marketingu te sve e-cigarete i e-tekućine moraju biti registrirane pri Regulatornoj agenciji za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA). S obzirom na velika ograničenja u komunikaciji tih proizvoda zbog čega korisnici tih proizvoda u Hrvatskoj ne mogu doći do kredibilnog i provjerenog izvora informacija, ključno je u medijima isticati upravo provjerene i točne informacije o tim proizvodima. Naime, pogrešno informiranje ili dovođenje u zabludu korisnika tih proizvoda može rezultirati u njihovom odbacivanju i vraćanju korisnika na mnogo štetnije cigarete, što dovodi do loših zdravstvenih posljedica po pojedince, po njihovu okolinu i po ukupno javno zdravstvo Hrvatske.'

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close